Waarom zeggen artsen zo vaak: Het zullen wel zenuwen zijn.

Waarom zeggen artsen zo vaak: ‘Het zullen wel zenuwen zijn, als je lichamelijke klachten hebt? Hoe kunnen ze daar nu zo zeker van zijn?
Een van de moeilijkste dingen om aan patiënten uit te leggen is, dat geest en lichaam niet twee afzonderlijke dingen zijn, maar daarentegen onafscheidelijk met elkaar verbonden zijn. Psychische conflicten kunnen een sterke invloed op het lichaam uitoefenen. Het omgekeerde is evenzeer waar. Klachten als pijn, koorts, misselijkheid en braken maken mensen depressief en prikkelbaar. Daarnaast kunnen een sterfgeval, angst en onbehagen aanleiding zijn tot diarree, misselijkheid en braken, kortademigheid en hartkloppingen.

Als iemand bij de dokter komt met een lichamelijke klacht en de dokter, ook na uitvoerig lichamelijk onderzoek, geen aanknopingspunt voor een lichamelijke ziekte kan vinden, blijft er maar één conclusie over. De symptomen zijn te wijten aan overmatige emotionele en psychische spanningen.

artsen

Veel artsen, maar ook patiënten beschouwen lichamelijke ziekten als echt en emotionele problemen als onecht. Als meer artsen wat voorzichtiger zouden zijn in hun benadering van patiënten met functionele klachten (klachten waarvoor geen lichamelijke afwijkingen te vinden zijn), zouden patiënten minder het gevoel hebben dat hun klachten eigenlijk maar belachelijk zijn. Een positieve instelling van de arts zou de patiënten al op hun gemak kunnen stellen en daardoor een bijdrage zijn aan de oplossing van de problemen.

Iedereen die zich bij zijn arts eigenlijk schaamt voor zijn emotionele problemen en hierbij ook niet geholpen wordt, zou er ernstig over moeten nadenken om een andere dokter te kiezen. Aan de andere kant moet iemand die kribbig wordt als de arts veronderstelt dat psychische problemen een rol zouden kunnen spelen, ook over zijn eigen houding nog eens nadenken. Bij een psychische benadering heeft de patiënt, behalve zijn klachten, niets te verliezen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips