Waarom hebben sommige vrouwen haargroei in hun gezicht?

Waarom hebben sommige vrouwen haargroei in hun gezicht en op hun borsten? En waarom krijgen sommige mannen nooit haar op hun borst?

In de puberteit treedt een verschil op in de haargroei bij jongens en meisjes. Jongens krijgen baardgroei en meestal ook toename van het aantal haren op armen, benen, buik en borst en soms ook op de rug en de billen. Rond de slapen trekt de haargrens zich bij mannen bij het ouder worden steeds verder naar achteren terug.

Er bestaan belangrijke erfelijke verschillen in haargroei tussen de verschillende rassen van de wereld. Blanke mensen uit Centraal-Europa hebben meestal sterke haargroei in het gezicht maar ook op de rest van het lichaam, terwijl zwarte mensen die afstammen van de Bosjesmannen en Hottentotten bijna geen lichaamsbeharing hebben. Vrouwen rond de Middellandse Zee hebben vaak boven hun lippen duidelijk een zone met versterkte haargroei. Ze zijn ook op armen en benen vaak zwaar behaard. Naast deze op een verschil in ras gebaseerde variaties, bestaan er ook sterke individuele verschillen. Er zijn volmaakt normale en gezonde vrouwen die net zoveel haren op hun benen hebben als mannen. En menige vrouw op leeftijd zal ook regelmatig het scheerapparaat moeten gebruiken voor haar baardgroei.

haargroei in hun gezicht

In enkele gevallen kan een hormonale stoornis de oorzaak zijn. In het overgrote deel van de gevallen is dit echter niet zo. Er zit dan niets anders op dan de beharing zo te laten, regelmatig te epileren of ontharingscrème te gebruiken. De haren blijven alleen voorgoed weg als de haarwortel vernietigd wordt. Dit is mogelijk met een elektrisch apparaatje, maar alleen uitvoerbaar als het om een paar ontsierende haren gaat.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips