Lichaamsbeharing

Elk lichaam heeft wel in meerdere of mindere mate beharing. Zo heeft ieder lichaam vrijwel van top tot teen kleine haartjes. Dit zogenoemde vellushaar is heel dun, kort en min of meer kleurloos. U ziet het dan ook niet direct zitten als u bijvoorbeeld gewoon naar uw vinger of elleboog kijkt. Vellushaar zit bijna overal, behalve op de voetzolen, de binnenkant van de handen en achter de oren.

Naast vellushaar heeft het lichaam terminaal haar. Dit haar is dikker, steviger, langer en gekleurd. De een heeft blond haar, de ander heeft rood, bruin of zwart haar. Terminaal haar is iets anders dan hoofdhaar. Anders dan hoofdhaar, groeit terminaal haar minder snel en wordt het niet super lang. Zo groeit haar op de borst tot enkele centimeters, haar op de benen tot maximaal twee centimeter, en kan okselhaar ook maar tot een bepaalde lengte groeien.

Nut van lichaamshaar

Het menselijk lichaam heeft lichaamshaar voor de warmte. De mens stamt af van de apen en had als oermens nog haar nodig om het lichaam warm te houden. Door de evolutie is de mens echter veel lichaamsbeharing kwijtgeraakt. Daarvoor moet een reden zijn geweest, want iedere verandering van de evolutie komt voort uit een voordeel, dat die verandering geeft.

De wetenschap is het er niet over eens waarom de mens zijn lichaamshaar kwijt is geraakt. Zo denkt de ene stroming dat het komt doordat de mens veel in het water kwam, en de beharing het zwemmen belemmerde. Ook zou beharing voor kou in plaats van warmte zorgen als de mens weer uit het water kwam. Andere stromingen suggereren dat de mens zijn haar is kwijtgeraakt om sneller af te koelen of om parasieten op een afstand te houden.

Lichaamsbeharing nu

De mens is dus veel haren kwijtgeraakt, behalve onder meer het hoofdhaar, schaamhaar en okselhaar. Hoofdhaar is erg belangrijk om warm te blijven, want we verliezen ongeveer een vierde deel van onze warmte via de hoofdhuid. Verder biedt hoofdhaar bescherming tegen uv-straling. Het okselhaar en haar in de schaamstreek is van belang omdat op deze plekken juist veel warmte vrijkomt. Door de haren hier schuurt de huid eromheen niet tegen elkaar, wat uiteindelijk voor wondjes kan zorgen. Wenkbrauwen hebben we allemaal. Deze zijn er om te voorkomen dat er water in de ogen komt, wat de blik vertroebelt.

Mannen en vrouwen

Mannen hebben meer lichaamshaar dan vrouwen. Dit komt simpelweg doordat mannen meer androgenen hebben, die nodig zijn voor het lichaamshaar. Het komt echter ook voor dat vrouwen wat meer lichaamsbeharing hebben. Zo zijn er vrouwen met haargroei in het gezicht.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Beste,
    Ik heb hier heel veel aan gehad voor mijn spreekbeurt op school over ‘haar’.
    Dit is een heel duidelijke en overzichtelijke site!
    Ik ben er zeer tevreden over!
    Groetjes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips