Kun je door veel zoetigheid te eten suikerziekte krijgen?
Zonder een goed begrip van wat suikerziekte of diabetes mellilus is, is het antwoord op deze vraag moeilijk te geven. De koolhydraten die we met ons voedsel naar binnen krijgen, worden door de spijsverteringssappen omgezet in glucose of druivensuiker. In de dunne darm wordt deze glucose door het bloed opgenomen en kan dan door het hele lichaam vervoerd worden. Het wordt onder andere door de spieren gebruikt als brandstof. De hoeveelheid glucose die in het bloed zit, wordt gecontroleerd door insuline, een hormoon dat door de alvleesklier gemaakt wordt. Als er meer glucose in het bloed zit dan de spieren nodig hebben, zorgt insuline ervoor dat het overschot voorlopig wordt opgeslagen in de lever. Als er te weinig is, worden deze voorraden weer aangesproken.
Bij sommige mensen faalt de alvleesklier. Insuline wordt dan in het geheel niet gemaakt of er zijn storingen in de ingewikkelde manier waarop het gemaakt moet worden. Hierdoor is de hoeveelheid glucose in het bloed, de zogenaamde bloedspiegel, vaak te hoog. De nieren zijn dan niet in staat om al deze glucose in het bloed te houden, het wordt met de urine uitgescheiden en aangezien glucose ook vocht aantrekt, wordt er een grote hoeveelheid urine geproduceerd. Hierdoor krijgt de suikerpatiënt dan weer dorst waardoor hij vaak naar de kraan of een fles grijpt. Deze twee symptomen, het vele plassen en de dorst, zijn soms de eerste verschijnselen die een suikerpatiënt naar de dokter toebrengen.
Hiernaast heeft suikerziekte nog een aantal bijwerkingen. De spieren kunnen meestal niet over voldoende glucose, hun brandstof, beschikken, waardoor suikerpatiënten snel moe zijn. Omdat veel glucose via de urine verloren gaat, vallen ze ook af. Immers, veel calorieën verlaten dan ongebruikt het lichaam. Een wond kan soms minder snel genezen en een suikerpatiënt is gevoeliger voor infecties. Vandaar dat ze meer dan andere mensen last hebben van pijnlijke steenpuisten.
Als de stofwisseling helemaal ontregeld is, kan een suikerpatiënt in coma raken of, als deze niet goed behandeld wordt, zelfs overlijden. Dit kan .bijvoorbeeld gebeuren als er teveel insuline gespoten wordt. De hoeveelheid glucose in het bloed wordt dan zo laag dat ook de hersenen te weinig brandstof krijgen. Een coma kan ook optreden bij te weinig insuline, waarbij de patiënt in korte tijd grote hoeveelheden glucose en vocht met de urine verliest.
Als oorzaak voor suikerziekte zijn zowel erfelijke aanleg als virusinfecties genoemd. Als iemand erg dik is, heeft hij veel insuline nodig om de bloedsuikers toch op peil te houden. Als zo iemand aanleg heeft voor suikerziekte, zal het zich onder die omstandigheden openbaren. Hetzelfde geldt voor overmatig suiker eten. Als de ziekte verborgen aanwezig is, zullen de verschijnselen dan naar boven komen.
Met suikerziekte valt goed te leven, als de bloedsuikers maar op peil gehouden worden. Door veel zoetigheid te eten is dit vrijwel onmogelijk.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.