Hoe belangrijk zijn dromen?

De mensheid is altijd al gefascineerd geweest door hetgeen zich ’s nachts in dromen afspeelt. Veel van de beelden en emoties die zich achter de gesloten oogleden aftekenen, lijkt een zekere betekenis te hebben. Veel psychiaters zijn het met Freud eens dat dromen vol zitten met symbolen en onderliggende conflicten. Ideeën en gevoelens die we in het dagelijks leven niet durven uiten, komen in een droom naar boven. Overdag worden deze gevoelens vaak verdrongen. Het interpreteren van deze symbolen kan een belangrijk onderdeel van een psychoanalyse zijn.

Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat niet de rust, maar het dromen het belangrijkste is van de slaap. De ademhaling, hartslag en spijsvertering gaan tijdens de slaap gewoon door, in die zin is er dus geen sprake van rust. Iemand die wel gelegenheid krijgt om te slapen, maar niet om te dromen, raakt uitgeput en gedesoriënteerd. Van deze eigenschap wordt bij een hersenspoeling gebruik gemaakt.

dromen

Door iemand zijn slaap te onthouden verandert hij geestelijk zodanig, dat hij op dingen die gezegd worden anders zal reageren. Sommige slaapmiddelen verhinderen het optreden van dromen tijdens de slaap. Waarom dromen zo belangrijk zijn, is niet duidelijk. Er is een theorie die stelt dat de hersenen af en toe eens schoongespoeld moeten worden en dromen zouden die functie hebben. Het lijkt geen bevredigende verklaring. Tot nu toe heeft echter nog niemand het precies kunnen uitleggen. Wel is vrijwel iedereen het erover eens dat dromen voor de psychische gezondheid van mensen van vitaal belang zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips