Voorbereiden op zwangerschap

Voorbereiden op zwangerschap:

Gezonde vrouwen die geen geneesmiddelen gebruiken, hoeven niet eerst een arts te raadplegen alvorens zwanger te worden. Wel is het verstandig dat vrouwen met bepaalde aandoeningen, zoals suikerziekte of hoge bloeddruk, of vrouwen die bepaalde medicijnen gebruiken, eerst met hun huisarts overleggen voordat ze zwanger worden.

Soms komt er een erfelijke afwijking of een bijzondere ziekte in de familie voor. In dat geval is het in het algemeen verstandig al voor het zwanger worden te overleggen met de huisarts en zo nodig met een arts die gespecialiseerd is in erfelijke ziekten. Vrouwen die 36 jaar of ouder zijn, lopen iets meer kans op het krijgen van een kindje met het syndroom van Down (een mongooltje). Voor hen bestaat er de mogelijkheid om een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie te ondergaan. Een open gesprek met een deskundige kan waardevolle informatie geven over uw kans op een gezonde baby.

Het is verstandig als u uw leefwijze onder de loep neemt, voordat u stopt met voorbehoedmiddelen. Als u te zwaar bent en wilt afvallen, kunt u het beste een vermageringskuur doen voordat u zwanger wordt. Een zwangerschap is niet de meest geschikte tijd om aan een vermageringsdieet te beginnen!

Als u veel rookt, zou u daarmee moeten stoppen, of tenminste het roken drastisch beperken, voordat u probeert zwanger te worden. Vrouwen die tijdens de zwangerschap roken, krijgen in het algemeen baby’s met een lager geboortegewicht dan degenen die niet roken. Bovendien kunnen hun baby’s zelfs ontwikkelingsstoornissen krijgen. Daar komt nog bij dat vrouwen die roken een hoger percentage miskramen en doodgeboorten hebben.

Als u geneesmiddelen gebruikt of drugs, moet u met het gebruik ervan stoppen voordat u probeert zwanger te worden. Indien u niet zonder bepaalde geneesmiddelen kunt, moet u met uw arts overleggen of deze schadelijk kunnen zijn bij een zwangerschap en of ze eventueel vervangen kunnen worden door een veiliger middel.

Het is verstandiger om geen alcohol te gebruiken tijdens een zwangerschap, hoewel een enkele keer een kleine hoeveelheid waarschijnlijk niet schadelijk zal zijn.

Wanneer het niet lukt om zwanger te worden, kunnen er problemen zijn met de vruchtbaarheid van één of van beide partners.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips