Anticonceptie voor mannen

Het is een tikkeltje overdreven om te stellen dat de wereld om seks draait, maar dat seks voor veel mensen belangrijk is, dat kan wel met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid worden gesteld. Voor veel mensen is anticonceptie dan ook de meest normale zaak van de wereld. Het is immers niet de bedoeling dat het elke keer als je tussen de lakens duikt met iemand, leidt tot een zwangerschap. De pil, die veel vrouwen gebruiken, is verreweg de meest gebruikte vorm van anticonceptie, maar af en toe hoor je in het nieuws ook berichten over anticonceptiemethoden voor mannen. Wat zijn de mogelijkheden en wat zijn de bijbehorende voor- en nadelen daarvan?

Anticonceptiemethoden voor mannen

De eerste vraag die je kunt stellen, is waarom een anticonceptiemethode voor mannen van meerwaarde zou kunnen zijn. Het antwoord is echter even simpel als doeltreffend: ook mannen willen anticonceptie in eigen hand kunnen hebben. Je partner kan wel zeggen anticonceptie te gebruiken, maar als je honderd procent zekerheid wilt hebben dan kies je zélf voor anticonceptie. Maar wat zijn de mogelijkheden daarvoor?

We kennen natuurlijk allemaal het condoom, maar op dergelijke anticonceptiemethoden doelen we in dit artikel niet. Mannen kunnen eigenlijk alleen kiezen voor laten uitvoeren van een sterilisatie. Bij een sterilisatie kiest de man voor het laten afbinden en doorsnijden van de zaadleiders. Dit is echter een serieuze chirurgische ingreep die in principe niet meer ongedaan gemaakt kan worden. Dit is dus lang niet in alle gevallen geschikt als het om anticonceptie gaat. Want dat je nu wilt kiezen voor anticonceptie, hoeft lang niet altijd te betekenen dat je als man in de toekomst geen kinderen meer wil kunnen voortbrengen.

Orale anticonceptiemethoden, zoals een equivalent van de pil voor vrouwen, zijn niet op de markt verkrijgbaar. Herstel: nóg niet, want er zijn wel degelijk ontwikkelingen op deze markt.

Een pil voor mannen?

Een anticonceptiepil voor mannen is een onderwerp dat met enige regelmaat in de nieuwsberichten wordt besproken. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een anticonceptiepil voor mannen die zou leiden tot een spermavrij orgasme. Deze pil zou een kortdurende werking hebben: je neemt de pil een paar uur voor de vrijpartij in en na 24 uur zou de pil zijn uitgewerkt. Een nadeel is wel dat de seks ‘gepland’ moet worden, en dat past natuurlijk niet bij elke gelegenheid.

Een andere ontwikkeling is de ontwikkeling van een zaadstopper, Vasalgel geheten. Door de gel te laten inspuiten in de zaadleider, kunnen de zaadcellen hun doel niet bereiken. De eerste proeven hebben veelbelovende resultaten laten zien. Een groot voordeel ten opzichte van een sterilisatie is dat de zaadstopper ook weer te verwijderen is. Het is dus geen definitieve methode van anticonceptie.

Even geduld

Er zijn dus wel degelijk ontwikkelingen op het gebied van anticonceptie voor mannen. In de huidige wereld, vol medische kennis en gevorderde emancipatie en zelfstandigheid, is anticonceptie voor de man dan ook een logische ontwikkeling. Toch zullen we nog even geduld moeten hebben voordat deze methoden ook daadwerkelijk op de markt komen. Geschat wordt dat er in 2017 anticonceptie voor mannen verkrijgbaar is. Als de ontwikkeling hiervan een vlucht neemt, dan kan het ook nog wel eens eerder op de markt komen. Als kinderen niet hoog op het verlanglijstje staan voorlopig dus toch nog maar even kiezen voor de traditionele ‘Double Dutch’ methode: een condoom en de pil.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Hoe staat het er inmiddels mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips