Aambeien
Zo’n acht op de tien Nederlanders krijgt een keer te maken met aambeien. Het is een lastige kwaal die voorkomt op een vervelende plek: de anus. Deze plek is waarschijnlijk ook de reden dat iemand met aambeien niet echt over zijn kwaal durft te praten. De meeste mensen schamen zich ervoor, terwijl dit helemaal niet hoeft. Aambeien geven vaak vervelende klachten, zoals pijn en jeuk.
Wat zijn aambeien?
Aambeien worden ook wel hemorroïden genoemd. Het zijn zwellichamen die bestaan uit weefsels met bloedvaten. Deze weefsels zorgen ervoor dat de anus lucht- en lekdicht blijft. Iedereen heeft ze dus. Als de zwellichamen vaak onder hoge druk komen te staan, bijvoorbeeld door hard persen of verstopping, ontstaat er nog meer druk in de bloedvaten. Hierdoor gaan de aambeien opzetten. Dit kan leiden tot jeuk en een branderig gevoel rond de anus. Pas dan wordt er in de volksmond gesproken van aambeien.
Wat zijn de symptomen van aambeien?
Het kan zijn dat je aambeien hebt zonder dat je het weet. Je merkt pas dat je deze kwaal hebt als je last krijgt van één of meer van de onderstaande symptomen:
- Jeuk rond de anus
- Irritatie rond de anus
- Een branderig gevoel rond de anus
- Gevoeligheid rond de anus
- Pijn tijdens de stoelgang
- Bloedverlies tijdens de stoelgang
- Bloed bij de ontlasting of streepjes bloed op het toiletpapier
- Eén of meerdere aambeien die zijn verzakt of uitstulpen
- Een bultje aan de anuswand
Drie soorten aambeien
Aambeien zijn onder te verdelen in de volgende drie soorten:
- Inwendige aambeien: deze zitten in het endeldarmkanaal.
- Uitwendige aambeien: deze bevinden zich buiten het endeldarmkanaal, na de kringspier.
- Uitpuilende aambeien: dit zijn inwendige aambeien die naar buiten zijn gezakt. Dit type kan na de ontlasting naar buiten steken en later weer naar binnen terugtrekken. Ook kunnen uitpuilende aambeien slijm afscheiden.
Stadia aambeien
Naast de indeling in inwendige en uitwendige aambeien, kunnen ze ook worden ingedeeld op basis van de ontwikkelstadia:
- Stadium één: In dit eerste stadium is er sprake van een inwendige aambei. Deze bloedt als de ontlasting erlangs komt. Symptomen in deze fase zijn jeuk en pijn tijdens en na de stoelgang.
- Stadium twee: Met de stoelgang komt de aambei mee naar buiten, maar gaat daarna weer terug de darm in. In dit stadium heb je meer last van jeuk, branderigheid en gevoeligheid.
- Stadium drie: De aambei is gezwollen en zakt naar buiten. Deze gaat niet meer vanzelf de darm in. Wel kun je hem terugduwen, maar dit is pijnlijk. In het derde stadium voel je de zwelling steeds zitten.
- Stadium vier: In dit vierde stadium hangt de aambei naar buiten en kan niet meer worden teruggeduwd. Het doet erg zeer en zitten is pijnlijk.
Wat is de oorzaak van aambeien?
Aambeien ontstaan door een te hoge druk rond de anus. Deze kwaal kan verschillende oorzaken hebben, zoals:
- Verstoppingen
- Langdurig toiletbezoek
- Te hard persen bij de ontlasting
- Aanhoudende diarree
Verder heb je meer kans op deze kwaal als je:
- Overgewicht hebt
- Zwanger bent of net bent bevallen
- Familieleden hebt die last hebben van aambeien
- Weinig lichaamsbeweging hebt
- Te weinig vezelrijke voeding eet
- Ouder bent dan dertig jaar
Hoe worden aambeien behandeld?
Meestal genezen aambeien vanzelf en is een behandeling niet nodig. Als de kwaal niet vanzelf weggaat dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze zal je waarschijnlijk voedingsadviezen geven en een aambeienzalf of zetpillen voorschrijven tegen de pijn en/of de jeuk. De meeste middelen zijn ook zonder recept bij de apotheek of drogist te koop.
Medicijnen tegen aambeien
De arts kan de volgende medicijnen voorschrijven:
- Aambeienzalf of zetpillen met lidocaïne: deze medicijnen verdoven de plaatselijke pijn.
- Aambeienzalf of zetpillen met zink: deze middelen verminderen de jeuk en de pijn en zorgen ervoor dat de aambeien wat verschrompelen.
Als je deze middelen zonder voorschrift koopt, is het raadzaam om voorzichtig te zijn met het medicijngebruik. Bij langdurig gebruik is het is het verstandig om eerst met de huisarts te overleggen.
Wanneer contact opnemen met de huisarts?
Blijven de klachten, ondanks het gebruik van aambeienzalf of zetpillen, aanhouden? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan voor een behandeling van aambeien. Neem ook direct contact op met de huisarts als u last heeft van:
- Plotselinge pijn rond de anus
- Aanhoudende (chronische) aambeien
- Regelmatig bloed bij de ontlasting
Hoe worden aambeien verwijderd?
Als je last hebt van chronische aambeien dan kan de arts deze verwijderen. Dit kan op verschillende manieren. Voordat de aambeien worden verwijderd, wordt er eerst een proctoscopie gedaan. Hierbij bekijkt de arts de binnenkant van de endeldarm en de anus met een kijkinstrument, de proctoscoop. Door middel van een proctoscopie kan de arts vaststellen of het echt om aambeien gaat en hoe groot deze zijn. Meestal voert de huisarts dit onderzoek uit, maar het kan ook in het ziekenhuis gebeuren. Vervolgens wordt er een behandeling gekozen. De aambeien kunnen op de volgende manieren worden verwijderd:
- Middels een rubberbandligatie (afbinden)
- Door middel van dichtschroeien
- Door middel van inspuiten (scleroseren)
Rubberbandligatie
Dit kan op verschillende manieren. De arts kan de aambeien verwijderen middels een rubberbandligatie. Hierbij wordt er een elastiekje om de aambei geplaatst. Dit gebeurt aan de binnenkant van de anus. Het elastiekje bindt de aambei af, waardoor deze niet meer verzakt en na een paar dagen afsterft. Je hebt dan geen klachten meer en het elastiekje komt later met de ontlasting mee naar buiten.
Dichtschroeien
Aambeien kunnen ook worden verwijderd door ze dicht te schroeien. Hierbij worden de adertjes onder het slijmvlies dichtgeschroeid met infrarood licht. De bloedtoevoer naar de aambeien wordt dan gestopt en de aambei slinkt.
Inspuiten (scleroseren)
Aambeien kunnen ook worden verwijderd door deze in te spuiten met een irriterende vloeistof. Deze vloeistof wordt onder het slijmvlies gespoten. Dit inspuiten kan soms een drukkend en brandend gevoel geven, maar meestal merk je er weinig van. Deze behandeling hoeft dan ook niet onder verdoving te worden uitgevoerd. De irriterende vloeistof zorgt voor een verkleving van het slijmvlies aan de onderlaag, waardoor de aambeien verschrompelen.
Aambeien tijdens de zwangerschap
Aambeien is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal. Als je hier veel last van hebt, is het verstandig om eerst met de arts te bespreken welke middelen je kunt gebruiken. Probeer niet eerst zelf producten uit, want hiermee kan je jezelf of je baby in gevaar brengen.
Het kan al helpen om op je linkerzijde te liggen tijdens het rusten of het slapen. Met deze houding verminder je de druk op bepaalde aderen die een zwelling kunnen veroorzaken.
Wat kan je zelf doen bij aambeien?
Sommige mensen duwen de aambeien terug. Als je uitpuilende aambeien hebt, kan dit soms de pijn verlichten. Verder kan je het volgende doen:
-
- Probeer dagelijks op hetzelfde tijdstip naar het toilet te gaan
- Ga naar het toilet als je aandrang hebt en houd het niet te lang op
- Gebruik liever geen toiletpapier. Kies voor vochtige toiletdoekjes of spoel de anus met water
Wat kan je doen om aambeien te voorkomen of deze te verminderen?
Aambeien ontstaan vaak door verstopping. Deze klacht is weer het gevolg van het voedings- en leefpatroon. Je voedingspatroon heeft invloed op de hardheid van je ontlasting. Verstopping door harde ontlasting en lang persen is vaak een oorzaak van aambeien. Je voorkomt verstopping door het eetpatroon aan te passen. Het is dan ook belangrijk om te kiezen voor vezelrijke voeding en genoeg te drinken, zodat de ontlasting niet te hard wordt.
Tips bij het verminderen van aambeien
- Houd je aan een gezond, gevarieerd en vezelrijk voedingspatroon
- Drink voldoende
- Start je dag met een havermoutontbijt
- Beperk je zoutgebruik
- Beweeg dagelijks
Houd je aan een gezond, gevarieerd en vezelrijk voedingspatroon
Vezelrijke voeding zorgt voor een goede darmwerking. Vezels nemen vocht op in de ontlasting. Hierdoor blijft de ontlasting soepel en zacht. Vezels zitten in groente, fruit en volkorenproducten, zoals volkorenbrood en zilvervliesrijst. Vermijd witbrood, want dit is vezelarm.
Drink voldoende
Zorg ervoor dat je dagelijks minimaal anderhalve liter vocht binnenkrijgt. Drink water, thee of vruchtensap. Start je dag door twee glazen lauw water te drinken op de nuchtere maag. Hiermee breng je de spijsvertering op gang.
Start je dag met een havermoutontbijt
Havermout bevat vezels van de allerbeste soort. Deze vezels voorkomen verstopping en kunnen ook aambeien verhelpen of voorkomen.
Beperk je zoutgebruik
Zout kan je voeding net wat meer smaak geven, maar het doet je aambeien geen goed. Als je te veel zout gebruikt, houd je vocht vast. Hierdoor kunnen de aders in de anus en elders gaan uitzetten. Dit kan weer leiden tot aambeien.
Beweeg dagelijks
Als je dagelijks beweegt, worden je darmen ‘gemasseerd’. Door te lopen, te fietsen of te sporten, prikkel je je darmen en voorkom je verstopping. Vermijd lang zitten, zodat je een verhoogde druk op de anus voorkomt. Voldoende bewegen helpt je ook om een gezond gewicht te behouden of te krijgen.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.