Alles over jouw lichaam

Aambeien

Vele mensen vinden aambeien erg gênant, hoewel dit absoluut niet nodig is. Aambeien behoren tot de meest voorkomende kwaaltjes, waarmee naar schatting zo’n acht op tien mensen ooit in hun leven te maken krijgen. Zelfs Napoleon had aambeien. Er wordt beweerd dat de keizer zodanig gehinderd werd door de pijn, dat dit mede aan de basis lag van zijn verpletterende nederlaag bij Waterloo.

Toch hoeven aambeien niet jouw Waterloo te betekenen. Net als spataders zijn deze gezwollen adertjes in de anus voor een deel erfelijk, maar ze kunnen ook worden veroorzaakt – en verholpen – door dingen als voeding en toiletgewoonten.

Houd dus op met blozen, ga op een gemakkelijk kussen zitten en lees wat deskundigen te zeggen hebben over dit probleem.

Streef naar een zachte en makkelijke stoelgang. De meest doeltreffende strategie tegen aambeien is het probleem direct bij de bron aan te pakken. In de meeste gevallen zit boven elk zitvlak met aambeien een persoon te kreunen en te zuchten. Als het je verbaast te horen dat naar het toilet gaan geen langdurige en moeizame aangelegenheid hoeft te zijn, heb ook jij vermoedelijk aambeien. Zitten zuchten en puffen op het toilet zorgt precies voor de nodige druk waardoor de adertjes in het rectum zwellen. Een harde stoelgang maakt de zaken dan nog erger, door de schurende werking langs de al geïrriteerde zone. De oplossing? Veel drinken, een vezelrijke voeding en de volgende raadgevingen opvolgen.

Smeer je binnenwerk. Wanneer je meer vezelrijke voeding eet en meer drinkt, zou je stoelgang zachter moeten worden en makkelijker kunnen worden uitgescheiden. Je kunt de stoelgang zelfs nog makkelijker laten verlopen door je anus in te smeren met wat vaseline. Breng deze ongeveer 1 centimeter in het rectum aan.

Aambeien die om medische hulp vragen

Als je nooit problemen hebt gehad met je anus, en nu ineens wel ongemak ervaart, is het goed mogelijk dat je aambeien hebt. Maar het kan ook iets anders zijn. Als het ongemak gepaard gaat met jeuk en je bent pas terug van een reis naar het buitenland, zou het kunnen dat je parasieten hebt opgedaan. Alleen met een medische behandeling kom je er vanaf.

Een bloedende anus moet je altijd doen besluiten je huisdokter te raadplegen. Aambeien kunnen weliswaar nooit kanker veroorzaken, maar kanker kan, net als aambeien, ook bloedingen geven. Zo nu en dan kan een uitgezette ader in je anus gaan klonteren, waardoor een grote, blauwe, gezwollen en harde plek ontstaat die erg pijnlijk is. In de meeste gevallen kan je huisarts het klontertje makkelijk verwijderen.

Een zachte hygiëne. Met een goede stoelgang is de klus echter nog niet geklaard. Erg belangrijk is ook een degelijke en zachte hygiëne. Toiletpapier kan soms ruw zijn en bepaalde soorten bevatten irriterende chemische stoffen. Koop dus alleen niet-geparfumeerd en ongekleurd (wit) toiletpapier en maak het voor gebruik een beetje vochtig-

Kies Voor zachter papier. Nog nooit gehoord van geolied toiletpapier? Het bestaat ook niet. Maar gezichtsverzorgende doekjes met een vochtinbrengende crème bestaan wel, en zijn ongeveer het meest aambei-vriendelijke product op de markt.

Niet krabben. Aambeien kunnen jeuken en krabben kan de jeuk verlichten. Geef echter niet toe aan de drang om te krabben. Je zou de tere adertjes kunnen beschadigen en de zaak alleen maar erger maken.

Verhuis geen piano’s vandaag. Zwaar tillen en inspannende sportbeoefening kunnen hetzelfde effect hebben als zitten drukken op het toilet. Als je gevoelig bent voor aambeien, vraag dan een vriend om je te helpen of huur iemand in om je piano of een zware kast te verplaatsen.

Neem een zitbad. Een zitbad – waarbij je met je knieën opgetrokken in ongeveer 10 centimeter warm water in het bad gaat zitten – is een remedie die bij de meeste deskundigen nog steeds bovenaan het lijstje van behandelingen van aambeien staat. Het warme water verzacht de pijn en maakt dat de streek beter doorbloed wordt, waardoor de gezwollen adertjes inkrimpen.

Medicijnen. Er zijn talloze crèmes en zetpillen tegen aambeien op de markt. Hoewel deze het probleem doorgaans niet laten verdwijnen (in tegenstelling tot wat de reclame vaak beweert), werken de meeste als een plaatselijke pijnstiller die het onaangename gevoel verlicht.

Kies liever een crème. Crèmes genieten veruit de voorkeur boven zetpillen. Zetpillen zijn volgens bepaalde artsen volkomen nutteloos, zowel voor uitwendige als inwendige aambeien, aangezien ze te ver in het rectum binnendringen om enig effect te hebben.

Amerikaanse toverhazelaar doet wonderen. Deppen met een oplossing van deze Amerikaanse toverhazelaar op een wattenpropje, is één van de beste remedies voor uitwendige aambeien, vooral als ze bloeden. Kappers gebruiken dit wanneer ze bij het scheren iemand snijden, omdat zo de bloedvaten samentrekken.

Kou is altijd goed om de pijn van aambeien te verzachten. Zelfs water helpt. Maar geef je aambeien een extra zachte behandeling door de fles Amerikaanse toverhazelaar in een ijsemmer te zetten, als was het champagne. Neem vervolgens een wattenpropje, drenk het in de koude vloeistof en houd het tegen de aambeien tot het niet meer koud aanvoelt.

Let op je gewicht. Zwaarlijvige mensen hebben doorgaans meer problemen met aambeien – en met spataders – omdat er meer druk op de onderste ledematen rust.

Beperk je zoutgebruik. Natuurlijk is friet met goed wat zout veel lekkerder, maar je aambeien doet het zeker geen goed. Overmatig zoutgebruik houdt vocht vast in de bloedsomloop, waardoor de aders in de anus en elders kunnen uitzetten.

Te vermijden eetwaren en dranken. Bepaalde eetwaren zuilen je aambeien weliswaar niet verergeren, maar ze kunnen wel meer ongemak geven doordat ze meer jeuk veroorzaken in de darmen. Let op voor overmatig gebruik van koffie, sterke specerijen, bier en cola.

Zwanger? Verminder de druk. Zwangere vrouwen zijn bijzonder gevoelig voor aambeien, voor een deel omdat de baarmoeder rechtstreeks op de bloedvaten drukt waarin de adertjes in de anus uitmonden. Een speciale remedie tegen aambeien wanneer je zwanger bent, bestaat in het om de 4 tot 6 uur ongeveer 20 minuten op je linkerzij te gaan liggen. Op die manier verminder je de druk op de hoofdader die terugstroomt uit de onderste lichaamshelft.

Duw een beetje. Soms staat de term aambeien niet voor een gezwollen ader, maar voor een lichte verzakking van de binnenwand van de endeldarm. Als je een dergelijke uitstulping opmerkt, probeer deze dan weer naar binnen te duwen. Wanneer je er niets aan doet, loop je veel kans dat er zich klontertjes gaan vormen.

Ga op een ring zitten. We hebben het hier dan over een ringvormig kussen, verkrijgbaar in de apotheek en erg handig voor mensen met aambeien die voornamelijk een zittend leven leiden.

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*