Shiatsu

Shiatsu, wat letterlijk ‘drukken met de vingers’ betekent, is eentraditionele Japanse geneeswijze. Het is een vorm van manuele therapie, maar verschilt veel met de massagewijze die wij in het Westen kennen. Er wordt bij Shiatsu niet gewreven, gekneed of geklopt. De therapeut oefent een lichte druk uit of rekt het weefsel op, waarbij hij niet alleen de vingers gebruikt, maar ook de duimen, knokkels, ellebogen, knieën en zelfs wel eens de voeten om tegelijk te kunnen werken aan de honderden ’tsubos’, drukpunten of acupunctuurpunten die langs de meridianen of energiekanalen liggen. De therapie wordt ook wel ‘aanrakingstherapie’ genoemd. De Chinese versie heet accupressuur.

In de eerste plaats is Shiatsu een preventieve geneeswijze, het is eenvoudig, veilig en effectief. Het helpt de energiestroom in balans te houden of te brengen en dit geeft alle organen extra kracht en weerstand.

Shiatsu

De therapie omvat alles wat met het algeheel welzijn heeft te maken zowel lichamelijk als geestelijk en biedt de mogelijkheid om iedere persoon op individuele wijze te behandelen, waarbij niet alleen rekening gehouden wordt met de op dat moment aanwezige klachten of symptomen.

Het verlicht vele acute gezondheidsproblemen, variërende van een kleine hoofdpijn tot ernstiger problemen die bijvoorbeeld zijn voortgekomen uit langdurige stress situaties. Shiatsu wordt veel gebruikt tijdens bevallingen. De Shiatsu methode wordt in Amerika en Europa op speciale scholen onderwezen.

Herkomst en filosofie

De grondbeginselen van Shiatsu gaan duizenden jaren terug, waarschijnlijk is de techniek ouder dan acupunctuur. Het is in feite ontstaan uit een natuurlijke reactie op pijn, namelijk het wrijven over een zere plek. Het is dan ook waarschijnlijk dat Shiatsu afgeleid is van de Japanse massagetechniek ‘arana’ die bestaat uit met de vingertoppen drukken en wrijven van de voeten. Anma was is in beginsel een techniek die door blinden werd gebruikt, niet zozeer om te genezen als wel vanwege de plezierige gevoelens die men kon overbrengen.

Omstreeks de eeuwwisseling groeide Shiatsu uit tot een complete en op zichzelf staande therapie. Werd in beginsel gebruik gemaakt van een speciale combinatie van acupunctuur punten om bepaalde afwijkingen te herstellen, later werd deze methode door Shizuto Masunaga herzien in een ‘vijf elementen therorie’ en de ‘Kyojitsu’ waardoor de therapie beter van toepassing bleek op ‘de individuele mens’ dan op een bepaalde klacht.

Samen met acupunctuur en de traditionele Chinese geneeskunde heeft Shiatsu gemeen dat de natuurlijke fenomenen de verschillende aspecten van de ’Chi’ of ‘Ki’ (Qi) energie zijn en dat ze allen afstammen van de vijf elementen vuur, aarde, metaal, water en hout. De fenomenen zijn onderverdeeld in twee energiekrachten Yin (negatief) en Yang (positief).

Het menselijk lichaam wordt gezien als een onderdeel van de kosmos en de meridianen en vitale organen worden beheerst door de vijf elementen en door Yin en Yang. De functies omvatten ons hele welzijn, zowel fysiek als spiritueel. Bij een gezond mens overheerst geen enkel element een ander element (alles is in volledige balans).

Bij Shiatsu wordt een ziekte gezien als een blokkade van de energiestroom, dat kan zijn door traagheid (kyo) of juist door over-activiteit (jitsu). Het symptoom van de ziekte wordt beschouwd als het manifesteren van jitsu, zichtbaar aan de oppervlakte, terwijl de ziekte zelf wordt beschouwd als kyo; de ziekte vindt in het verborgene plaats. De therapeut concentreert zich op het rustgeven aan de over-actieve delen en het activeren van de slapende delen, waarna de natuurlijke balans in het lichaam terugkeert en het zichzelf kan genezen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips