Bewegingsbeheersing

Normale spierbewegingen verlopen soepel en gecoördineerd door de reflex-activiteit, het terugkoppelingssysteem en de hoeveelheid steeds veranderende informatie die motorische zenuwen (neuronen die zich belasten met informatie naar de spieren) in hersenstam en ruggenmerg opvangen.

Als de normale werking van hersenen en ruggenmerg is gestoord, kunnen de bewegingen zwak, stijf of schokkend worden en zien we dat gecompliceerde handelingen zoals lopen en schrijven onmogelijk zijn geworden. Beweging begint als elektrische activiteit van grote zenuwcellen in het motorische deel van de hersenen, dat vlak voor de centrale winding ligt. Vanaf deze cellen gaan vezels omlaag en maken dan contact met motorische cellen in hersenstam of ruggenmerg.

Bewegingsbeheersing

De motorische banen in ruggenmerg en hersenstam kruisen het middenvlak waardoor prikkels van de rechter hersenliemisfeer uiteindelijk terechtkomen in de linker lichaamshelft.

Als we ons rechterbeen bewegen is een serie elektrische signalen of impulsen gestart in de linker voorhoofdskwab van de grote hersenen, die zich door de hersenstam en het ruggenmerg voortplant in minder dan één tiende seconde. Vroeger dacht men dat de beslissing om bepaalde spieren te activeren alleen in de motorische schors van de grote hersenen werd genomen. Er blijken echter ook andere delen van de hersenen bij dit proces betrokken te zijn.

In de motorische schors liggen wel voor elk van onze bewegingen onderdelen van een stuurmechanisme. In de meeste gevallen is dat echter niet de initiatiefnemer van het motorische proces.

Wanneer we bij tennissen in de visuele schors een bal hebben ontwaart en andere delen van de hersenschors hem in zijn contact hebben gesitueerd, dan pas krijgt de motorische schors opdracht een beweging in gang te zetten. Waar de uiteindelijke opdracht vandaan Komt is onbekend. Ze is waarschijnlijk het produkt van de samenwerking en interactie van verschillende hersenschorsgebieden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips