Staartbeen

Het staartbeen is het onderste deel van de wervelkolom. In de volksmond wordt ook wel gesproken over ‘het stuitje’. De meeste mensen kennen het staartbeen of de stuit voornamelijk van het stoten van of vallen op dit deel van het bekken. Omdat het staartbeen vrij onbeschermd is, doet het flink veel pijn als je hierop valt. Maar wat is dat nu eigenlijk, het staartbeen? En welke functie heeft het?

Wat is het staartbeen?

Onderin de menselijke wervelkolom vinden we het staartbeen of stuitje, wat in feite een vergroeiing is van verschillende wervels: de staartwervels. De stuit is gelegen vlak boven de bilspleet, waar dit onderste stukje van de wervelkolom ook eenvoudig gevoeld kan worden. Bij de meeste mensen bestaat het staartbeen uit vier samengegroeide wervels, maar het kunnen er ook drie of vijf zijn. Het staartbeen is door middel van een (kraakbeen)gewricht verbonden met het daarboven gelegen heiligbeen. Dat gewricht kan slechts zeer beperkt bewegen.

Veel mensen zijn wel eens op hun ‘stuitje’ gevallen. Dat kan door verkeerd neer te komen, bijvoorbeeld tijdens het sporten, of door deze te stoten. Vaak is de pijn maar tijdelijk, maar het is ook mogelijk om een breuk te hebben in het staartbeen. Dit geneest in de meeste gevallen vanzelf. Het kan echter zo zijn dat u dermate veel last heeft van pijn aan het staartbeen, dat dit u belemmert in uw dagelijkse werkzaamheden. Vooral bij zitten kunt u hiervan hinder ondervinden. Heeft u hiervan langere tijd last, dan kunt u kiezen voor een aangepaste zitting met een zogenaamde staartbeenuitsparing. Dit wordt ook wel een donutzitting of zitring genoemd.

Functie

Het staartbeen ontleent zijn naam aan de voornaamste functie die dit deel van de wervelkolom volgens de evolutietheorie heeft gehad, namelijk het ondersteunen van de staart. Veel mensen weten niet of staan er niet bij stil dat de voorlopers van de mens, de primaten, een staart hebben gehad. Het staartbeen herinnert ons daar volgens de evolutietheorie nog aan.

Maar is dit deel van het bekken nu dan volledig overbodig te noemen? Sommigen zeggen van wel, anderen van niet. Feit is dat het staartbeen functioneert als aanhechtingspunt voor verschillende skeletspieren, die de beweging van het skelet mogelijk maken. Het staartbeen vervult dus een rol binnen het menselijke bewegingsapparaat. Met name voor de bilspier is het staartbeen van belang als aanhechtingspunt. Daarnaast sluit het stuitje de wervelkolom af; het functioneert dus als soort bumper bij het gaan zitten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips