RSI

RSI staat voor Repetitive Strain Injury. Deze blessure ontstaat dan ook door herhaalde belasting. RSI kan voorkomen aan verschillende lichaamsdelen die herhaald kunnen worden overbelast, tijdens het werken bijvoorbeeld. RSI komt voornamelijk voor bij de polsen, handen, armen, ellebogen, schouders en nek. Omdat RSI veel aandoeningen omvat, wordt het nu in medische termen vaak a-specifieke CANS genoemd. Dit betekent Complaints of Arm, Neck and/of Shoulder. Dit omvat ook RSI aan polsen, handen en ellebogen.

De oorzaken van RSI

De klachten van RSI ontstaan bij herhaald belasten van spieren en gewrichten. Dit herhaald belasten is eigenlijk overbelasten. Er komt namelijk telkens spanning te staan op de spieren die betrokken zijn bij een beweging. RSI, oftewel a-specifieke CANS, komt veel voor bij mensen met een beroep waarbij veel dezelfde handelingen worden verricht. Bijvoorbeeld kassières die boodschappen van links naar rechts bewegen over de codescanner of kantoormedewerkers die acht uur op een dag aan de computer werken en hierbij veel klikken met de muis. Ook muzikanten (drummers en gitaristen), koks en slagers (hak-, snij- en roerwerk) kunnen RSI krijgen.

Gevolgen en klachten

De gevolgen van de herhaalde bewegingen is constante spierspanning in bepaalde delen van het lichaam. De doorbloeding wordt door deze spierspanning slechter, waardoor spieren minder zuurstof krijgen. De spieren gaan pijn doen bij de belastende bewegingen, maar ook bij alledaagse bewegingen waarbij de aangedane spieren gebruikt worden.

De klachten die hierdoor ontstaan zijn dus pijn in de aangedane spieren en daaromheen. In de beginfase van RSI beginnen de klachten op de achtergrond: iemand krijgt een doof gevoel in het lichaamsdeel, voelt tintelingen en eventueel wat krampen. Na verloop van tijd kunnen deze ‘vage klachten’ omgaan in stijfheid en pijnen ten gevolge van de RSI. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoofdpijn als gevolg van nekpijn of nekpijn als gevolg van pijn in de elleboog – doordat de persoon anders gaat zitten. Door deze vage klachten heeft iemand met RSI pas laat door dat hij deze aandoening heeft; als de klachten dus erger worden. Hij/zij kan dan hevigere pijn krijgen, kracht verliezen in het aangedane deel, zwellingen en/of een doof gevoel ervaren. Als de pijn na de handelingen blijft, is het duidelijk RSI.

Oplossing

De oplossing bij RSI is rust. In een beginfase kan degene nog wel de belastende handelingen verrichten, maar moet hierbij goed letten op de houding en voldoende rust tussendoor. Met oefeningen kan de doorbloeding worden verbeterd. Is de RSI zo ver gevorderd dat er echt sprake is van pijn, koude vingers, gripverlies, zwelling, een bleke huid en een doof gevoel, dan kan hij/zij de huisarts raadplegen.

RSI voorkomen

  • Let op een goede houding
  • Zorg dat de werkplek op uw lichaam staat afgesteld (met onder meer een verstelbare bureaustoel)
  • Neem voldoende rust tussendoor en zorg ook voor afwisselende handelingen

Relevante artikelen
1 reacties
  1. akashab spijkhoven

    Het helpt echt ik weet echt veel meer nu
    Bedankt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips