Galblaaskanker

De galblaas is een met slijmvlies beklede zak, die tussen de lever en de twaalfvingerige darm ligt. Ze heeft een dunne wand, bestaande uit gladde spiervezels en heeft de vorm van een peer. Ze wordt onderverdeeld in drie delen. Aan de onderkant zit de bodem, in het midden het lichaam en aan de bovenkant de hals, die uitmondt in een afvoergang.

De galblaas heeft als functie de door de lever geproduceerde verterings sappen op te slaan, deze door resorptie van water in te dikken en vervolgens af te voeren naar de twaalfvingerige darm. Daar wordt de gal vermengd met de voedsel brij die uit de maag komt.

Evenals in elk ander orgaan kan ook in de galblaas een kwaadaardig gezwel ontstaan. Het fatale van deze kankersoort ligt in het feit dat het pas in een laat stadium klachten geeft.

Wat is de oorzaak van galblaaskanker?

De eigenlijke oorzaak voor het ontstaan van galblaaskanker is nog niet voldoende opgehelderd. Door wetenschappers wordt echter verondersteld dat galstenen die gedurende vele j aren in de galblaas en de galgangen zitten, het ontstaan van kanker bevorderen, met name wanneer ze gepaard gaan met een chronische ontsteking van de galblaas. Bij vrouwen komt het ongeveer vier keer vaker voor dan bij mannen. De voorkeursleeftijd waarop deze kanker optreedt, ligt rond de 60 jaar.

Hoe wordt galblaaskanker behandeld?
De enige behandelingsmogelijkheid bij galblaaskanker is een radicale operatie. Daarbij wordt de gehele galblaas weggehaald en eventueel ook gedeelten van de lever, wanneer zich daar uitzaaiingen hebben gevormd.

Een operatie heeft echter alleen zin in een vroeg stadium. In een laat stadium kunnen met een operatie de klachten alleen nog maar worden verlicht, maar kan een verdere uitbreiding van het kwaadaardige weefsel niet meer worden verhinderd.

galblaaskanker

Wat kan men er zelf aan doen?

Wat bij elke gezwelsziekte het geval is, geldt ook bij galblaaskanker: men kan het niet zelf behandelen.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Omdat er pas in een laat stadium klachten optreden, zijn er voor de betreffende persoon geen duidelijke alarmerende tekenen die een bezoek aan de huisarts noodzakelijk maken.

Omdat deze vorm van kanker blijkbaar eerder optreedt bij galstenen, kan men zich als galsteenpatiënt beter af en toe uit voorzorg laten onderzoeken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips