Blaren

Opeenhopingen van vloeistof onder de huid, die bijvoorbeeld bij koorts (koortsblaasjes op de lippen) en bepaalde vormen van eczeem ontstaan. Onder invloed van hitte ontstaan brandblaren in de meest uiteenlopende verschijningsvormen. Het gebruik van huidprikkelende middelen, bijvoorbeeld mosterdpleisters, of het contact met bepaalde chemicaliën kan eveneens blaren veroorzaken. Ten slotte leidt druk of voortdurend wrijven (bijvoorbeeld op de voeten) tot het ontstaan van blaren. De zogenaamde waterblaar vormt zich in de bovenste huidlaag. Zij bevat lymfevloeistof (zie lymfe). Bij bloedblaren zijn dieper gelegen huidlagen beschadigd. Bloed uit de capillairen en lymfevloeistof mengen zich hierbij.

Behandeling:

pijnlijke blaren kunnen door openprikken (punctie) met een steriele naald afgetapt worden. Voor het steriliseren wordt de naald in een vlam gehouden. Voordat de punctie plaatsvindt, moet de huid op de bestemde plek en direct daar omheen met jodium ingesmeerd worden. Het prikken moet aan de rand van de blaar gedaan worden. Vervolgens de blaar afdekken met een hechtverband. De niet-verwonde huid van de blaar geeft op deze manier de beste bescherming tegen infecties. Ze moet er daarom niet afgehaald worden. Barst een blaar open, dan de losse stukjes huid met een kleine, van tevoren gesteriliseerde schaar (10 minuten in kokend water leggen) wegknippen.

Blaren onstaan als zich door druk en wrijving vocht ophoopt tussen de verschillende lagen van de huid. Zodra u een pijnlijke plek voelt moet u stoppen met wat u aan het doen bent en het betreffende gebied met een pleister bedekken.

Blaren die stuk zijn gegaan raken makkelijk geïnfecteerd, maar dankzij de beschikbaarheid van zalf waarin een antibioticum zit (fusidinezuur) is dat meestal geen ernstig probleem. Prik blaren niet door, tenzij ze erg pijnlijk zijn of u het lopen of het gebruik van de handen beletten. Bedek kleine blaren met een pleister en grote met een poreus, met een plastic laagje bekleed verbandgaas dat vocht opneemt en de huid laat “ademen”.

Als u de blaar moet doorprikken, was dan uw handen en het gebied waar de blaar zit met warm water en zeep. Doe wat jodium of 70 procent alcohol op de blaar en prik de blaar met een schone naald op verschillende punten aan de rand door.

Laat het vocht weglopen, maar zorg dat de overliggende huid intact blijft. Bedek de huid met een ontsmettende zalf. Na een paar dagen kunt u de dode huid met behulp van een pincet en een schaar verwijderen. Breng opnieuw zalf en een verbandgaas aan en let op eventuele verschijnselen van infectie (roodheid of pus). Ga naar de dokter als de blaar geïnfecteerd raakt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips