Gehoorstoornis
Doofheid is een van de meest voorkomende stoornissen van het oor, vooral bij ouderen. Een gehoorapparaat kan dan uitkomst bieden. Het gebruikelijke hoortoestel werkt evenwel met behulp van een oorstukje in de gehoorgang.
Voor veel mensen met een intact binnenoor die geen hoortoestel kunnen dragen, is horen door beengeleiding een goed alternatief. Geluid wordt namelijk ook via het bot van de schedel naar het binnenoor geleid. Ook mensen met een normaal gehoor horen deels op deze manier. Men kan dit bij zichzelf waarnemen wanneer men de oren dicht houdt. Men hoort dan toch; dof en gesmoord.
Er zijn apparaatjes die van deze voortgeleiding door bot gebruik maken. Deze beengeleiders versterken eerst het geluid en zenden het dan door het bot heen naar het binnenoor. Zo bestaat er een beengeleider verwerkt in de poot van een bril. Zet men de bril echter af, dan is men gelijk dubbel gehandicapt: het zien en horen zijn verminderd.
Er is nu een nieuwe beengeleider ontwikkeld die aan zulke bezwaren een eind maakt: de hoorschroef. Achter de oorschelp wordt een titanium schroef van één centimeter ingeplugd onder het huidoppervlak. Met behulp van een magneet in de schroefkop wordt het gehoorapparaat vastgeklikt aan de schroef die onzichtbaar onder de huid is gelegen.
Voor mensen die totaal doof zijn heeft men een elektrische binnenoorprothese ontwikkeld waarbij de cellen van het slakkehuis direct elektrisch worden geprikkeld.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.