Erfelijke doofheid

Doofheid kan veroorzaakt worden door afwijkingen die overerfbaar zijn. Het kan samengaan met een erfelijke nefritis, een aangeboren ziekte van de nieren. Er zijn talrijke aangeboren vormen van erfelijke doofheid. Enige voorbeelden zijn: doofheid en een zwelling van de schildklier (syndroom van Pendred); doofheid in samenhang met misvormingen van de oren, van het gezicht of van de hals; doofheid in samenhang met huidafwijkingen; doofheid tezamen met een achterblijvende geestelijke ontwikkeling; retinitis pigmentosa; en perifere neuropathie.

Er bestaan ook andere ongewone vormen van doofheid, die niet samengaan met andere afwijkingen. Deze vormen van doofheid zijn zeldzaam. Als een van deze vormen voorkomt in uw familie of bij uw kind, is een erfelijkheidsadvies belangrijk. Een adequate behandeling en begeleiding is een noodzaak voor ieder doof kind.

erfelijke doofheid

Als een moeder rode hond (rubella) krijgt tijdens haar zwangerschap, loopt haar ongeboren kind een groot risico om ook besmet te worden. Een besmetting met rode hond tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap veroorzaakt bij het ongeboren kind dikwijls doofheid. Ook bestaat er een grote kans op andere afwijkingen zoals staar, hartproblemen en een gestoorde ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel. Als de besmetting met rode hond later in de zwangerschap gebeurt, kan er gehoorverlies optreden maar is het minder waarschijnlijk dat ook andere afwijkingen ontstaan. Een vroeggeboorte, zuurstofgebrek tijdens of vlak na de geboorte, onverenigbare bloedgroepen en hersenvliesontsteking kunnen bij zuigelingen een gehoorverlies veroorzaken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips