Oogzenuwontsteking

Bij oogzenuwontsteking is er sprake van ontsteking of demyelinisatie (verdwijnen van de beschermende myelineschede rond de zenuw) van de oogzenuw in een of beide ogen. Daardoor wordt de overdracht van zenuwprikkels van de oogzenuw naar de hersenen gestoord, waardoor plotselinge stoornissen in het zien ontstaan. Meestal zijn het centrale zien en de kleurwaarneming gestoord.

Soms begint het met wazig zien en treedt geleidelijk aan binnen enkele dagen totale tijdelijke blindheid op in het getroffen oog. Beschadiging van de oogzenuw kan ook het gevolg zijn van onderliggende aandoeningen zoals multipele sclerose (MS) en infectieziekten zoals syfilis.

Meestal verdwijnen de verschijnselen spontaan en herstelt het gezichtsvermogen zich (vrijwel) geheel binnen enkele maanden; maar de aanvallen kunnen terugkomen en tenslotte tot blijvende slechtziendheid leiden, afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Oogzenuwontsteking

Symptomen:

• Stoornissen in het centrale zien of kleurwaarneming in een of beide ogen.
• Gedeeltelijk of totaal gezichtsverlies binnen enkele uren tot dagen. Soms wordt het tweede oog pas enkele dagen of zelfs weken later aangetast.
• Pijn bij beweging of aanraking van de ogen, vooral in het begin.

Oorzaken:

Een aanval van oogzenuwontsteking kan een van de eerste aanwijzingen zijn van het bestaan van multipele sclerose (MS), een aandoening waarbij de beschermende myelineschede rond de zenuwen geleidelijk aan vernietigd wordt. In feite blijkt dat 35 procent van de mannen en 75 procent van de vrouwen die oogzenuwontsteking krijgen binnen 15 jaar multipele sclerose krijgen en 40 procent van de MS-patiënten krijgt minstens een keer oogzenuwontsteking. Oogzenuwontsteking kan ook worden veroorzaakt door ontsteking van de weefsels rond de oogzenuw.

behandeling

• In de meeste gevallen zal binnen een paar maanden het gezichtsvermogen zich geheel of gedeeltelijk herstellen.

Corticosteroïden worden voorgeschreven om het herstel te bevorderen, maar kunnen een volgende aanval niet voorkomen of verlichten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips