Macula degeneratie

De macula of gele vlek is het centrale en meest gevoelige deel van het netvlies (retina), de weefsellaag in het oog die de lichtgevoelige zenuwcellen bevat, die nodig zijn om te kunnen zien.

Door onbekende oorzaken begint de macula op 50-of 60-jarige leeftijd enigszins te vergaan, een toestand die men ‘leeftijdsgebonden maculade generatie’ noemt. Als de macula aftakelt, wordt het centrale zien en het vermogen om kleine details te onderscheiden steeds minder, hoewel het perifere zien niet gestoord wordt. Als de functie van de macula volledig verdwenen is, kan men bijvoorbeeld niet meer lezen. Er zijn twee vormen: ‘droge’ (non-exudatieve of atrofische) en ‘natte’ (exudatieve).

Ongeveer 90 procent van de patiënten heeft de droge vorm, die onomkeerbaar en in principe onbehandelbaar is en die langzaam erger wordt, soms tijdenlang stabiel blijft, zodat de meeste patiënten geen ernstig verlies van gezichtsvermogen ervaren. Maar bij de ‘natte’ vorm die veel ernstiger is, gaan kleine bloedvaatjes aan de achterkant van het oog woekeren en vocht afgeven. De macula wordt dan beschadigd, zodat binnen enkele dagen of weken het centrale zien permanent verloren gaat. Bij patiënten met ‘droge’ maculadegeneratie kan plotseling de ‘natte’ vorm ontstaan.

In beide gevallen is de aandoening meestal pijnloos en wordt slechts een oog per keer aangetast, maar soms ook beide. Maculadegeneratie is een van de belangrijkste oorzaken van ernstige en onherstelbare slechtziendheid.

macula degeneratie

Symptomen bij macula degeneratie:

• Toenemend wazig centraal zien.
• Vaagheid, grijzig beeld of witte vlekken in centraal gezichtsveld.
• Vervorming van het beeld. Rechte lijnen lijken krom; voorwerpen lijken kleiner.
• Verminderd kleurenzien.
• Moeite met lezen of werken op korte afstand van de ogen.

Oorzaken van macula degeneratie:

De oorzaken zijn onbekend hoewel veroudering blijkbaar een risicofactor is. Bij ongeveer een kwart van de bevolking boven 65 jaar en een derde van de mensen boven 80 jaar kan maculadegeneratie worden vastgesteld. Andere risicofactoren zijn verziendheid (hyperopie), roken, licht gekleurde ogen en familiaire maculadegeneratie.

behandeling bij macula degeneratie:

Er zijn geen methoden om het verloop van ‘droge’ maculadegeneratie te stoppen of te herstellen; maar de patiënten worden wel voortdurend gecontroleerd op een begin van de ‘natte’ vorm. In de tussentijd kan men gebruik maken van hulpmiddelen bij slechtziendheid zoals een sterke leesbril; een kleine telescooplens op een van de brillenglazen; een zaktelescoop om buiten op straat te gebruiken; een apparaat waarmee geschreven tekst vergroot wordt weergegeven op een televisiescherm.

Bij vroegtijdige ontdekking kan ‘natte’ maculadegeneratie worden behandeld met laserchirurgie. De sterke laserstraal vernietigt nieuwe lekkende bloedvaten en het proces wordt daardoor vertraagd. Deze operatie kan alleen door een speciaal opgeleide en ervaren oogarts worden gedaan.Zorgvuldige nazorg is essentieel bij alle patiënten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips