Chirurgie aan het ooglid

Als uw oogleden gaan afhangen en de huidplooien onder uw oog gaan uitzakken, kan dit op een erfelijke basis zijn ontstaan of het natuurlijk proces van het ouder worden betekenen. Onafhankelijk van de oorzaak kan dit echter wel de indruk wekken dat u altijd vermoeid bent. De afhangende huidplooien kunnen zelfs de randen van uw gezichtsveld afschermen. Dit alles kan u tot de conclusie brengen dat er iets gedaan moet worden: de overtollige huidplooien laten weghalen.

De blepharoplastiek is een chirurgische techniek waarbij het overtollige huid- en vetweefsel van de bovenste en onderste oogleden wordt verwijderd. Het is een simpele operatie die in dagbehandeling onder lokale verdoving kan plaatsvinden.

Chirurgie aan het ooglid

Operatie

De chirurg maakt één insnijding in de omslagplooi van het ooglid en één insnijding juist onder de plaats van de wimperharen, verwijdert het overtollige huid- en vetweefsel en hecht de wond.

Genezingsproces

Bepalend voor het resultaat is het juiste verloop van het genezingsproces. De nazorg is dan ook essentieel. Dit betekent dat u alle aanwijzingen van uw chirurg nauwgezet moet opvolgen.

Resultaat

De operatie heeft geen invloed op uw gezichtsvermogen en u kunt uw bril de dag na de operatie dan ook weer gebruiken. Het dragen van een bril kan de oogleden na de operatie juist beschermen.

Het gehele genezingsproces duurt meestal twee tot vier weken. Na deze periode moeten de zwelling, de gevoeligheid en de pijn verdwenen zijn.

Complicaties

De blepharoplastiek is een operatie die in vergelijking met andere kosmetische ingrepen zeer weinig complicaties kent. U kunt echter wat tijdelijke problemen ondervinden. Omdat bij de operatie vele kleine bloedvaatjes betrokken zijn, is een bloeduitstorting (bloedophoping onder de huid) altijd mogelijk. Deze verdwijnt gewoonlijk binnen enkele dagen zonder sporen na te laten.

Bij de operatie kunnen ook de oogspieren licht geprikkeld worden, waardoor tijdelijk dubbelbeelden ontstaan. Ook komt nogal eens een zwelling van het bindvlies (de conjunctiva) voor. Deze verdwijnt meestal binnen enkele uren na de operatie. Veel mensen klagen over tranende ogen gedurende enkele dagen maar ook dit stopt gewoonlijk snel.

Er kunnen ook ernstige complicaties ontstaan, alhoewel dit zelden het geval is. Als teveel huidweefsel van het onderste ooglid is verwijderd, kan een ectropion ontstaan. Het ooglid draait naar buiten waardoor het traanvocht niet langer meer opgevangen wordt door het bindvlies maar direct uit het oog stroomt. Het oog wordt daardoor minder goed vochtig gehouden. In ernstige gevallen kan een ectropion operatief gecorrigeerd worden.

Tekenen van infectie

Als u bij uzelf na een ooglidoperatie één of meer van onderstaande verschijnselen waarneemt, moet u contact opnemen met uw behandelend arts.

1. Overmatige zwelling die niet geleidelijk minder wordt.
2. Roodheid die in een periode van enkele dagen steeds erger wordt.
3. Gevoeligheid of pijn in het ooglid die niet geleidelijk aan verdwijnt.
4. Problemen met het zien.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips