Bloedtoevoer naar de hersenen

De hersenen worden via een dicht bloedvatennetwerk van bloed voorzien. Er ontstaat permanente schade in de hersencellen als hun bloedtoevoer langer dan twee minuten uitblijft. De gevolgen van een gescheurd of geblokkeerd hersenbloedvat kunnen ernstig zijn. De ernst van de verlamming of van het verlies aan vermogens hangt af van de hoeveelheid hersenweefsel die van zuurstof verstoken is gebleven.

bloedtoevoer naar de hersenen

Arteria basilaris

De arteria basilaris is de slagader die in het midden van de hersenbasis ligt. Hij wordt gevormd door het samengaan van twee arteriae vertebrales (wervelslagaders). De arteria basilaris voorziet het binnenoor en delen van de hersenen van bloed. De plexus basilaris is een netwerk van kleine slagaders in de hersenbasis tussen de beschermende hersenvliezen. Een verstopping of occlusie van de arteria basilaris veroorzaakt ernstige complicaties, variërend van blindheid tot verlamming.

Arteria carotis interna

De arteria carotis (hals-hoofdslagader) verzorgt het grootste deel van de bloedtoevoer naar de hersenen. De naam is afkomstig van het Griekse woord dat ‘in diepe slaap vallen’ betekent. De diverse hals-hoofdslagaders hebben deze naam gekregen omdat afklemming ervan tot een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen leidt en bewusteloosheid tot gevolg kan hebben. De arteria carotis is een grote slagader die bij het hart (bij de aorta) begint en via de hals recht naar boven loopt. Ongeveer 2,5 cm boven het sleutelbeen vertakt deze slagader zich in een arteria carotis externa en interna (buitenste en binnenste hals-hoofdslagader). Het kloppen van deze slagader is te voelen als u uw vingertoppen net onder het kaakbeen tegen de hals legt.

Arteria cerebri anterior

De arteria cerebri anterior (voorste hersenslagader) loopt vanuit de arteria carotis interna (binnenste hals-hoofdslagader) langs de nervus opticus (oogzenuw) naar de fissura longitudinalis cerebri (diepe spleet in het mediane vlak tussen linker en rechter grote-hersenhelften). Deze hersenslagader staat via de verbindende arteria anterior (voorste slagader) in verbinding met de arteria cerebri posterior (achterste hersenslagader).


Relevante artikelen
2 reacties
  1. Hoe is precies het verdere verloop van de a. cerebri anterior, media en posterior?
    Ze lopen niet door het hersenweefsel heen. Omdat ze pulseren zouden ze zenuwweefsel activeren. Doorboren de vaten van deze hersenslagaders de dura,-en arachnoid mater en lopen ze vervolgens in de subarachnoidale ruimte om het centrale zenuwstelsel om vandaaruit via haarvaten het hersenweefsel van bloed te voorzien?

  2. Ik zal zelf maar het antwoord op mijn vraag geven.
    De a. cerebri interna is een aftakking van de a. carotis communis en komt de de schedelbaisis binnen via de canalis caroticus en de sinus cavernosus. Na de duramater en arachnoid mater te doorboren komt de a. caroticus interna uit in de subarachnoidale ruimte op de cirkel van Willis. Vanuit de cirkel van willis vertrekken de a. cerebri anterior, media en posterior, die zich ook allemaal in de subarachnoidale ruimte, waar de bloedvaten door liquor worden omgeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips