Kransslagader-bypass

Mensen met een ernstige hartkwaal die niet goed op behandeling met medicijnen reageren zijn vaak kandidaat voor een kransslagader-bypassoperatie. De operatie kan het leven van de patiënt verbeteren en verlengen. De chirurgische procedure werd eind jaren zestig ontwikkeld door Rene Favaloro (een Argentijnse chirurg die in de Verenigde Staten werkte) en is sindsdien talrijke keren uitgevoerd. De procedure omvat het enten van een hartslagader-bypass; het creëert een omleiding van de bloedstroom langs de blokkade in de kransslagader.

Een stukje van de vena saphena (de langste ader van het lichaam die in de voet begint en omhoog loopt) wordt uit het been gesneden, waar men aders in overvloed heeft en de verwijdering van een stukje geen grote afname van de bloedtoevoer naar het been tot gevolg zal hebben. De chirurg gebruikt de ader vervolgens als een omleiding om de blokkade in de kransslagader te omzeilen, door één uiteinde van het aderstuk aan de aorta vast te naaien, daar waar de kransslagaders beginnen, en het andere einde aan de kransslagader, voorbij de blokkade.

Kransslagader-bypass

 

Een tweede type bypass-operatie maakt gebruik van de mammaria-slagaders (ook wel de interne thorax-slagaders genoemd). Beide slagaders zijn zijtakken van de aorta. Voor deze operatie hoeft de slagader niet volledig verwijderd te worden. In plaats daarvan wordt hij losgemaakt van het binnenste gedeelte van de borstwand en voorbij de blokkade aan de kransslagader genaaid. Hierdoor kan het bloed net als normaal vanuit de aorta door het aderstuk en door de kransslagader naar het hart stromen. Patiënten die in aanmerking komen voor deze operatie hebben vaak twee of drie bypasses nodig. De chirurgische ingreep duurt over het algemeen 3 tot 6 uur., afhankelijk van de complexiteit van de operatie. Hoe meer bypasses aangehecht moeten worden, hoe langer en complexer de procedure is.

Ongeveer 40 procent van de patiënten die bypass-operaties ondergaan hebben binnen tien jaar na de ingreep weer symptomen van nieuwe blokkades. Het is daarom belangrijk om te letten op risicofactoren die uw gezondheid kunnen beïnvloeden en deze zoveel mogelijk aan te passen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips