Slaapmiddelen

Slaapmiddelen (hypnotica), zijn stoffen die in voldoende hoeveelheid ’s avonds toegediend, de slaap bevorderen en verwekken. Wanneer echter dezelfde stoffen in kleinere hoeveelheden en overdag worden toegediend, kunnen zij een gevoel van kalmte en rust geven. Wanneer zij voor dit doel worden gebruikt spreekt men van kalmerende middelen (sedativa).

Het hangt dus van de dosering af of zij kalmerend dan wel slaapverwekkend werken. In zeer hoge dosering onderdrukken deze stoffen in toenemende mate de werking van het centraal zenuwstelsel, zodat de verlaging van het bewustzijn niet meer door in of uitwendige prikkels kan worden opgeheven (bewusteloosheid). Van deze eigenschap wordt gebruik gemaakt voor het opwekken van narcose (verdoving voor een operatie).

slaapmiddelen

Slaap wordt in normale omstandigheden verwekt door geestelijke en lichamelijke vermoeidheid. Slapeloosheid kan door vele factoren van geestelijke aard, zoals zorgen, onrust, angst, maar ook door factoren van lichamelijke aard, zoals koorts, pijn en honger ontstaan. De arts zal dus trachten voor hij een slaapmiddel voorschrijft de oorzaak van de slapeloosheid op te sporen.

Slaapmiddelen kunnen naar hun werkingsduur worden verdeeld in kort en langdurende. Bij inslaapstoornissen zijn de kortwerkende, bij doorslaapstoornissen de langwerkende middelen aangewezen.

Nog steeds worden veel barbituraten (zie Barbituraten) als slaapmiddel gebruikt alhoewel zij een aantal nadelen hebben. Zij hebben o.a. een nawerking die tot uiting komt in een verminderde concentratie en verminderd reactievermogen, eventueel begeleid door klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en sufheid. Bij het gebruik van barbituraten bestaat gevaar voor gewenning en verslaving, terwijl met grote doses zelfmoordpogingen kunnen worden ondernomen. Thans zijn ook preparaten beschikbaar die niet zijn afgeleid van barbituurzuur en daardoor veel van de nadelen van deze stof niet bezitten.

Slapeloosheid die slechts af en toe eens optreedt kan in het algemeen bestreden worden met allerlei slaapmiddelen& huismiddeltjes.

Warm bad.
Een warm bad van een kwartier kan zeer ontspannend werken. Leg in bad een nat koud washandje op het voorhoofd, ontspan zo totaal mogelijk en ga direct na het bad naar bed.

Glas warme melk.
Het langzaam met kleine teugjes leegdrinken van een glas warme melk doet veel mensen gemakkelijk inslapen. Warme anijsmelk of een kop warme chocolade heeft hetzelfde effect. De maag wat te doen geven betekent bloed naar de maag trekken, waardoor de hersenen wat minder bloed krijgen. Dit maakt doezelig en bevordert het inslapen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips