Psychose door alcohol of drugs

Klachten en verschijnselen

Delirium (plotselinge wanen, agressie, razernij).
Agressiviteit, vijandigheid of gewelddadig gedrag.
’Bad trip’ of angstige geestelijke desoriëntatie (paniek, waandenkbeelden, hallucinaties) na gebruik van hallucinogene drugs.
Een op schizofrenie lijkend gedrag na het gebruik van bepaalde combinaties (zoals alcohol en barbituraten) of overdoses van geneesmiddelen (zoals slaappillen of antidepressiva).
Deze stoornis staat technisch bekend als een geestelijke stoornis, die veroorzaakt wordt door het gebruik van psychotrope middelen. De psychose kan worden veroorzaakt door het gebruik van bepaalde stoffen (vooral hallucinogenen of amfetamine), door overdosering van bepaalde geneesmiddelen, door misbruik van alcohol of door onbehandelde onthoudingsverschijnselen.

Psychose door alcohol of drugs

De patiënt vertoont alle of veel van de symptomen van een acute psychose of schizofrenie – desoriëntatie, gewelddadigheid en waanvoorstellingen. Vaak lijkt het delirium zoveel op een psychose, dat laboratoriumonderzoek de enige manier is om er zeker van te zijn dat het veroorzaakt wordt door chemische middelen. Overdoses van cocaïne of amfetaminen zijn twee van de belangrijkste oorzaken.

Zelfs bij mensen die gewoonlijk kalm en beheerst zijn, kunnen agressie en gewelddadige vijandigheid optreden. Onbehandelde onthoudingsverschijnselen van cocaïne, amfetaminen of van alcohol kunnen leiden tot delirium, stuipen of angstaanjagende wanen. Zelfs sommige stoffen die om medische redenen gebruikt worden, kunnen een psychose-achtig gedrag veroorzaken wanneer iemand daarvan een overdosis inneemt. Dit zijn vooral bepaalde slaappillen en middelen tegen allergieën (antihistaminica) en verder antidepressiva en middelen tegen de ziekte van Parkinson.

Een psychotische reactie (’bad trip’) op hallucinogenen, zoals LSD of PCP (’angel dust’) en soms marihuana of hasj, is een angstaanjagende, desoriënterende geestelijke reactie. De patiënt voelt paniek, angst en een gevoel van desoriëntatie. Hij is bang ’gek te worden’ en deze angst gaat vaak gepaard met waandenkbeelden en hallucinaties.

Behandeling. Voor zijn eigen veiligheid moet iemand die een ’bad trip’ doormaakt, worden geïsoleerd in een veilige, rustige omgeving en worden begeleid door iemand die hem gerust kan stellen. Behandeling met een antipsychoticum als haloperidol kan nodig zijn om de patiënt terug te brengen naar de werkelijkheid.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips