Klassiek autisme
Autisme is een ontwikkelingsstoornis die vele varianten kent. Als er over autisme gesproken wordt, gaat het dan ook over een autisme spectrum stoornis (ASS). Er is namelijk niet één vorm van autisme, maar er zijn diverse vormen die zich op diverse manieren kunnen uiten. Eén uiting binnen het spectrum, oftewel de ‘waaier’, van autisme spectrum stoornissen is klassiek autisme.
Wat is klassiek autisme?
Klassiek autisme is ook bekend als kernautisme of het Kannersyndroom. Die laatste benaming komt af van kinderpsychiater Leo Kanner, die als eerste autisme als een apart syndroom beschreef. Klassiek autisme is één van de meest bekende vormen van de autisme spectrum stoornissen (ASS).
Bij klassiek autisme is de patiënt sociaal beperkt, zowel verbaal als non-verbaal communicatief beperkt, en zijn er bepaalde patronen in het gedrag te herkennen. Mensen met deze vorm van autisme zijn voor hun derde al te herkennen aan bepaalde kenmerken. Zo is er altijd sprake van een bepaalde achterstand in het leren of het functioneren. Meestal hebben mensen met klassiek autisme een lager IQ of hebben zij een verstandelijke beperking.
Kenmerken
Klassiek autisme heeft drie hoofdkenmerken:
- sociale beperking;
- beperkte verbale en non-verbale communicatie;
- gedragspatronen.
Deze hoofdkenmerken hebben elk vier specifiekere kenmerken. Als er sprake is van klassiek autisme, passen er minimaal zes van de specifiekere kenmerken bij de patiënt, verspreid over de drie verschillende hoofdkenmerken. Minimaal twee kenmerken van het eerste criterium, ‘kwalitatieve beperkingen in de sociale interacties’, zijn aan de patiënt toe te schrijven.
Diagnose
Klassiek autisme en andere ASS kunnen alleen met behulp van uiterlijke gedragingen gediagnosticeerd worden. Dit kan zowel op jonge leeftijd als op volwassen leeftijd gebeuren, maar de diagnose kan uitsluitend worden gesteld door een psychiater of een geregistreerd GZ-psycholoog.
Behandeling
De diagnose leidt niet naar een label, maar dient als houvast om sneller en beter tot een goede behandeling te komen. Een ASS, en dus ook klassiek autisme, is niet te genezen. Wel kan een patiënt met een goede behandeling, of beter gezegd begeleiding, met zijn of haar stoornis omgaan en zo een zinvoller en plezieriger bestaan leiden. Omdat iedereen met een autisme spectrum stoornis anders is, wordt de behandeling en begeleiding altijd op maat gemaakt.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.