Regels bij de behandeling van kneuzingen

Bij letsels die niet ernstig zijn, gelden de volgende sleutelwoorden: rust, ijs, drukverband, hoogleggen en beschermen. Dit zijn maatregelen die u zelf kunt nemen en die het herstel in belangrijke mate bespoedigen.

Rust

Vermijd bezigheden die pijn en zwelling geven. Rust is essentieel voor de genezing.

IJs

Om de pijn te verzachten en spierverkramping en zwelling te veminderen, zijn ijspakkingen van groot nut. Ook ijsmassage en inwrijven met sneeuw helpen goed.

kneuzingen

Drukverband

De zwelling veroorzaakt een bewegingsbeperking in het getroffen gewricht. Pas daarom een drukverband toe totdat de zwelling is verdwenen.

Vette watten en een elastische windsel zijn hier uitermate voor geschikt.

Hoogleggen

Om de zwelling te verminderen is het verstandig de getroffen arm of het been op een niveau hoger dan het hart te houden. Dit is vooral ’s nachts belangrijk.

Beschermen

Zorg dat het getroffen lichaamsdeel niet meer kan bewegen. Hierdoor wordt de genezing bevorderd en een nieuw trauma voorkomen. Het gebruik van elastische windsels, een mitella, spalken en krukken kan hiervoor nodig zijn.

Een dikke knie

Zwelling van een knie kan optreden zonder dat daar een aanwijsbare verklaring voor is. Soms gaat de zwelling gepaard met pijn bij beweging van het kniegewricht. Bovendien kan de knie al dan niet gevoelig, rood of ontstoken zijn.

Als u een ontstoken knie hebt, die pijnlijk is bij beweging, gepaard gaande met koorts, raadpleeg dan meteen de huisarts. Deze verschijnselen kunnen namelijk op een infectie in het gewrichts wijzen. Soms zijn dit de eerste verschijnselen van jicht.

Als de knie vrijwel continu of bij bepaalde bewegingen pijn doet, kan er sprake zijn van beschadiging van het kraakbeen of van de banden die de knie ondersteunen. Ook deze aandoeningen moeten door een arts bekeken worden.

Soms is zwelling van een knie een eerste verschijnsel van een systeemziekte (ziekte die het hele lichaam betreft), zoals reumatoïde artritis of een inflammatoire darmziekte. De behandeling moet dan op de onderliggende oorzaak gericht zijn.

Bij jonge mensen kan zwelling van de knie onschuldig zijn en binnen een dag of vijf spontaan verdwijnen. Als dat niet het geval is, ga dan opnieuw naar de dokter.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips