Tabak verslaving

Tabak verslaving
Het roken van tabak is een zo normaal verschijnsel dat het bijna onmogelijk is om te zien hoe vreemd het is. De bladeren van de plant worden geplukt, gedroogd, fijngehakt en in papieren hulsjes gerold. Die hulsjes worden dan in de mond gestoken, aangestoken, en de giftige rook wordt opgenomen door de longen. Telkens wanneer iemand een sigaret rookt, vermindert zijn levensverwachting met 5 minuten. Het roken van sigaretten zorgt jaarlijks voor honderdduizenden doden.

Nicotine heeft niet langer een geneeskrachtig nut. De effecten van sigaretten, sigaren, pijp, pruim- of snuiftabak zijn verschillend van aard. Tabak kan werken als een stimulant of een kalmerend middel. Tabak is één van de meest schadelijke stoffen voor het lichaam die door mensen gebruikt wordt. Nicotine is één van de meest verslavende drugs, mensen die roken komen vaak nooit meer van het roken – en de schadelijke effecten ervan – af.

Columbus en andere ontdekkingsreizigers waren verbaasd bij het zien van Indianen die rondliepen met opgerolde tabaksbladeren die ze soms in brand staken. Vervolgens ‘dronken’ ze de rook die uit de brandende rollen kwam. Andere Indianen hadden pijpen waarin dezelfde bladeren zaten en zij ‘dronken’ van die pijpen.

Toen de zeelieden op huis aangingen, hadden ze grote hoeveelheden tabaksplanten en zaden bij zich. Ook vanuit andere delen van de wereld brachten ze tabaksbladeren en zaden mee naar huis. Binnen enkele tientallen jaren had de plant zich over de gehele wereld verspreid. Kolonisten in Amerika leerden roken en het roken van tabak werd binnen korte tijd buitengewoon populair in Engeland. De vraag overtrof vaak het aanbod en de prijzen stegen navenant. Het is van belang op te merken dat vanaf die tijd tot op de dag van vandaag geen enkel land dat tabak leerde roken, het roken ook weer afgeleerd heeft. Tot op de dag van vandaag is geen enkele stof in staat geweest tabak te vervangen.

Door de eeuwen heen hebben miljoenen mensen geprobeerd van het roken af te komen. Sommigen zijn daarin geslaagd, vele anderen niet. De gevolgen van stoppen met roken zijn onder andere: dwangmatig te veel eten, sociaal ongemak en depersonalisatie. Algemene onmiddellijke effecten zijn: overmatige eetlust, zweetaanvallen, rillingen en nervositeit. De nicotine in tabak zorgt voor het gevoel van smachten. Hoe het precies zit weet niemand, maar er zijn aanwijzingen dat nicotine dat deel van de hersens waar de ‘pleziercentra’ zich bevinden prikkelt. ‘Pleziercentra’ zijn kleine hersengedeeltes die actief zijn tijdens het ondergaan van plezierige gevoelens. Rokers lijken zichzelf plezier te verschaffen door rook in te ademen die vervolgens doorgegeven wordt aan de ‘pleziercentra’.

Ongelukkigerwijs duurt dat gevoel van plezier maar kort. Na het roken wordt de helft van de opgenomen nicotine binnen een half uur afgebroken. Als het nicotineniveau daalt, begint de roker zich slecht te voelen en ontstaat er opnieuw een verlangen om te roken. Er treedt ook gewenning op. Daardoor ontstaat er een behoefte aan meer nicotine om dezelfde gevoelens van plezier op te wekken. Zodoende ontstaat de vicieuze cirkel van behoefte en verlangen die verslaving heet.

Tegenwoordig zijn er meerdere mogelijkheden om te stoppen met roken door het langzaam omlaag brengen van het behoefte aan nicotine. Artsen kunnen pleisters, kauwgom en andere middelen voorschrijven die de afhankelijkheid van nicotine langzaam afbouwen. De weg is moeilijk maar het doel is haalbaar voor velen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips