Syndroom van tietze

Het syndroom van Tietze, ook wel chondropathia tuberosa genoemd is een pijnlijke en vast aanvoelende zwelling op de overgang tussen borstbeen en ribben. Deze zwelling verdwijnt doorgaans net zo snel als ze gekomen is.

Meestal zijn de tweede en derde rib aangedaan. Sporadisch kan ook de eerste of de vierde rib aangedaan zijn. Een pijnlijke zwelling van het gewricht tussen het borst en sleutelbeen wordt zo nu en dan aangeduid als syndroom van Tietze.

Deze ziekte ontleent haar naam aan Alexander Tietze. Een chirurg die van 1864 tot 1927 in Breslau leefde. Hij heeft dit syndroom voor het eerst precies uitvoerig beschreven.

Wat zijn de oorzaken van het syndroom van Tietze?

Tot op heden is het onduidelijk wat de oorzaak is. Binnen de medische wetenschap worden verschillende mogelijkheden besproken. Zo worden de zwellingen wel beschouwd als een gevolg van infecties of inwerking van gif; ook hormonale stoornissen, verwondingen of voedingsstoornissen worden als oorzaak in aanmerking genomen.

Van tijd tot tijd ontstaat de aandoening bij chronische longziekten. Aangezien ze echter ook optreedt bij mensen met gezonde longen, lijkt er geen verband te bestaan tussen longziekte en syndroom van Tietze.

Wanneer het weefsel onder een microscoop wordt onderzocht, zijn er degeneratieve veranderingen te zien op de overgang tussen bot en kraakbeen. Een deel van het weefsel in dit gebied gaat te gronde.

syndroom van tietze

Hoe wordt het syndroom van Tietze behandeld?

Omdat de oorzaak niet bekend is, kunnen alleen de symptomen bestreden worden. Meestal wordt daarbij gebruik gemaakt van dezelfde zalven en tabletten als bij reumatische klachten.

Wat kan men er zelf aan doen?

Het is niet bekend hoe men deze pijnlijke ziekte gunstig kan beïnvloeden.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Bij langdurige pijnklachten van de borstkas dient men altijd een arts te consulteren.

Wat doet de dokter?

De arts zal allereerst willen weten of er werkelijk sprake is van het syndroom van Tietze. Voor het stellen van een diagnose moet hij andere ziekten met vergelijkbare symptomen uitsluiten. Op röntgenfoto’s zijn bij dit syndroom geen afwijkingen te constateren. Ook het bloedonderzoek is dan normaal. Door middel van dit onderzoek kunnen reumatische ziekten, ontstekingen, longtuberculose en tumoren worden uitgesloten.

Ziekteverloop

Op de kraakbenige overgang tussen de ribben en de aanhechting op het borstbeen ontstaat meestal plotseling een pijnlijke zwelling. Deze zwelling voelt vast aan, is pijnlijk als men erop drukt, maar niet warm, zoals het geval zou zijn bij een ontsteking. Hoesten, diepe ademhaling en lachen kunnen ook pijn veroorzaken.

De pijnlijke zwelling wordt niet groter en verdwijnt ook zonder behandeling vaak weer snel. Ofschoon de zwelling een onaangename pijn geeft, is ze niet gevaarlijk.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips