Symptomen en diagnose

In het algemeen heeft een ziekte symptomen. Het karakteristieke patroon van deze symptomen stelt de arts in staat zijn diagnose te stellen. Maar dit gaat niet op voor alle ziekten. Sommige tumoren worden pas ontdekt bij een routineonderzoek, als er bijvoorbeeld een röntgenfoto van de borst wordt gemaakt; sommige gevallen van suikerziekte worden pas ontdekt als er een urinemonster wordt onderzocht bij een medische keuring.

Mensen krijgen steeds vaker het advies zich regelmatig te laten controleren om zulke aandoeningen eerder aan het licht te brengen, voordat de symptomen zich ontwikkelen. Hierdoor kunnen complicaties worden voorkomen of is soms genezing mogelijk in het geval van een tumor.

Elke ziekte kan het best in een vroeg stadium worden ontdekt en behandeld. Sommige ziekten hebben geen symptomen voordat ze in een ver gevorderd stadium zijn, de zogenoemde latente aandoeningen. In veel gevallen kan het lichaam zich aan de nieuwe situatie aanpassen, zich ernaar richten, zodat de symptomen van de ziekte zich pas in een laat stadium manifesteren.

Iemand met verhoogde bloeddruk (hypertensie) bijvoorbeeld vertoont soms geen symptomen, hoewel een arts soms wel schade constateert aan lichaamsor-ganen als gevolg van de verhoogde bloeddruk. De behandeling van verhoogde bloeddruk kan worden vergeleken met het afsluiten van een levensverzekering. De behandeling is erop gericht de bloeddruk te verlagen en zo toekomstige complicaties, zoals hartziekten of een beroerte, te vermijden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips