Snurken

Snurken komt in verschillende gradaties voor. Als uw partner naar een andere slaapkamer verhuist, bent u een matig snurker. Als de buren ook verhuizen, bent u een ‘zwaar geval’ te noemen.

Mannen snurken meer dan vrouwen. In een onderzoek onder meer dan 2000 personen werd vastgesteld dat 71 procent van alle mannen snurkte, terwijl dit bij de vrouwen slechts 51 procent was. Bij een Italiaans onderzoek bedroeg het verschil bijna twee tegen één in het voordeel van de mannen – of moeten we zeggen: in het nadeel van de vrouwen. Medisch gesproken zijn matige snurkers personen die elke nacht snurken, maar bijvoorbeeld alleen als ze op hun rug liggen of slechts een deel van de nacht. Hoewel het gesnurk u waarschijnlijk niet als muziek in de oren klinkt, wordt het geluid georkestreerd door een blazerssectie achter in de keel. Tijdens de slaap ontspant het weefsel in de bovenste luchtwegen achteraan in de keel. Als u inademt brengt de lucht dit weefsel aan het trillen, wat vergelijkbaar is met een blaasinstrument. Als uw slaapmaatje niet meer alleen spreekt over aparte bedden, maar zelfs over aparte slaapkamers, hebben we hier enkele tips om de muziek stil te zetten.

Ga op dieet.
De meeste snurkers zijn mannen van middelbare leeftijd met overgewicht. De meeste vrouwelijke snurkers zijn de menopauze voorbij. Vermageren vermindert het snurken. Onderzoek heeft uitgewezen dat bij matige snurkers die afslanken, het gesnurk minder luid wordt en bij sommigen zelfs helemaal verdwijnt.

U hoeft absoluut geen super-zwaargewicht te zijn om te snurken. Gewoon een beetje overgewicht kan al problemen geven. Mannen die ongeveer 20 procent boven hun ideale gewicht zitten, kunnen gaan snurken. Bij vrouwen gebeurt dit veel later, doorgaans pas als ze 30 tot 40 procent boven hun ideale gewicht zitten. Maar hoe zwaarder u bent, hoe meer kans er is dat uw luchtwegen inklappen.

Zeg het slaapmutsje vaarwel.
Alcohol voor het slapengaan maakt het snurkprobleem nog erger. Een slaapmutsje is dus uit den boze.

Pas op met slaapmiddelen.
Slaapmiddelen bezorgen u misschien een goede nachtrust, maar houden uw partner wakker. Alles wat de weef-
selstructuren in uw hoofd en nek ontspant, vergroot de kans op snurken. Zelfs antihistaminica zijn af te raden.

Hoe luider het gesnurk, hoe groter het probleem

Over het algemeen is het zo dat hoe luider u snurkt, hoe meer kans er is dat dit leidt tot een medisch probleem. Een van de ernstigste problemen die verband houden met snurken is apnoe. Dit is een toestand waarbij de persoon in kwestie letterlijk stopt met ademen. Zware snurkers die ’s nachts plotseling ophouden met snurken, kunnen periodes hebben dat ze niet ademen.

De meest vatbare personen voor apnoe zijn mannen van middelbare leeftijd met overgewicht. Als u tot deze categorie behoort en luid snurkt – dat is hoorbaar tot buiten de slaapkamer – bestaat er veel kans dat u aan apnoe lijdt. Raadpleeg uw huisarts. Apnoe kan worden verholpen door middel van een apparaatje dat u ’s nachts draagt en dat lucht onder druk in uw neus en achter in uw keel blaast, waardoor het inklappen van de luchtwegen verhinderd wordt. In het uiterste geval kan een operatie nodig zijn.

Doof uw sigaret.
En maak een eind aan het gesnurk. Rokers zijn namelijk vaak snurkers. Houd er dus mee op.

Slaap op uw zij.
Zware snurkers snurken in vrijwel elke houding, matige snurkers doen het alleen als ze op hun rug liggen.

Men neme een tennisbal.
Men naaie hem in de rug van zijn pyjamajasje. Wanneer u nu tijdens uw slaap op uw rug draait, zit dit harde voorwerp in de weg en zult u onbewust weer op uw zij rollen.

Houd een kussengevecht.
En gooi uw kussen dan weg. Een kussen versterkt het geronk alleen maar. Alles wat een knik veroorzaakt in uw hals, bijvoorbeeld een dik kussen, verergert het snurken.

Til uw bed naar nieuwe hoogten.
Het bed hoger zetten kan helpen tegen het snurken. Breng het hele bed omhoog, niet alleen het hoofdeinde.

Geef uw allergie de schuld.
Niezen en snurken gaan samen. Snurken kan het gevolg zijn van een allergie of verkoudheid. Gebruik een
decongestivum voor de neus, vooral als u alleen tijdens het hooikoortsseizoen snurkt.

Steek er een stop in.
Wanneer niets helpt, kan de lijdende partij van het gesnurk oordopjes dragen in bed, maar of dat het probleem oplost…

Snurken en andere symptomen.
Als u behalve snurken last hebt van bijvoorbeeld slaperigheid overdag en concentratiemoeilijkheden, kunt u beter uw huisarts bezoeken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips