Sepsis

Sepsis is een bloedvergiftiging; algemene infectie van het organisme door bacteriën en hun stofwisselingsproducten. Vanuit een bacteriënhaard binnen het lichaam komen ziekteverwekkers in de bloedsomloop en veroorzaken daar, wanneer de weerstand te zwak is, een sepsis.

Sepsis

Onderscheiden worden de metastaserende vorm, waarbij de ziektekiemen via de bloedbaan in verschillende organen terechtkomen, daar nieuwe haarden vormen (septische metastasen), zich vermenigvuldigen en steeds weer opnieuw het bloed overstromen, en de zogenaamde septikemie, de eigenlijke bloedvergiftiging. Hierbij verplaatsen de ziekteverwekkers zich via de lymfvaten naar de lymfknopen, vormen daar een sepsishaard, vermenigvuldigen zich en overstromen het bloed. De symptomen van een sepsis zijn hoge koorts, koude rillingen en een ernstig ziektegevoel. De behandeling vindt plaats met behulp van antibiotica.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips