Lymfangitis

Lymfangitis is een ontsteking van de lymfebaan. In de volksmond wordt het ook wel een bloedvergiftiging genoemd. Het kan ontstaan na een onschuldige wond op bijvoorbeeld de arm.

Algemeen

Bij een lymfangitis is een lymfevat ontstoken. Een lymfevat vervoert lymfe vanuit het weefsel. Ter plaatse van het hart monden de lymfevaten uit in de bloedbaan. Lymfe is een kleurloze vloeistof die rondom het weefsel zit, het is vocht dat als het ware uit de bloedvaten wordt geperst. Bij een ontsteking van een lymfebaan verschijnt er een pijnlijke, warme, rode streep op de huid. Deze streep loopt volgens de contouren van de ontstoken lymfebaan.

Lymfangitis

Naamgeving

In de volksmond wordt een lymfebaan ontsteking ook wel bloedvergiftiging genoemd. Dit is verwarrend, omdat het woord ‘bloedvergiftiging’ ook voor andere medische aandoeningen wordt gebruikt, zoals een sepsis (een infectie in de bloedbaan waar het lichaam heftig op reageert en waar iemand heel ziek bij is).

Symptomen

Een lymfangitis is dus een rode, warme streep die verloopt volgens de ligging van de lymfebanen. Vaak is er een wond zichtbaar in het gebied van de lymfebaan ontsteking. Dit is de oorzaak van de ontsteking. Andere symptomen die aanwezig kunnen zijn, luiden als volgt:

  • Pijn
  • Koorts
  • Koude rillingen
  • Hoofdpijn
  • Snelle hartslag

Lichamelijk onderzoek

Bij het lichamelijk onderzoek valt de lymfangitis op, omdat het een streepvormige afwijking is. Deze ziet rood, voelt warm en doet pijn. Er wordt gezocht naar een wond(je) als mogelijke oorzaak voor de ontsteking. Daarnaast is het belangrijk om in te schatten hoe ziek iemand is. Dit wordt gedaan aan de hand van de temperatuur, de bloeddruk, de hartslag en de indruk die de patiënt maakt. Soms kan een lymfangitis namelijk leiden tot een sepsis. Bij een sepsis zit de ontsteking ook in de bloedbaan en kan iemand ernstig ziek worden. Het is dan belangrijk om iemand snel te behandelen met antibiotica en eventueel andere ondersteuning, omdat het levensbedreigend kan zijn.

Oorzaak

De ontsteking van het lymfevat ontstaat door een bacterie. Vaak is deze bacterie via een wond tot in de lymfebaan gekomen.

Aanvullend onderzoek

Als een wond de oorzaak is van de lymfangitis zal hieruit materiaal worden afgenomen. Dit zal op kweek worden gezet, zodat de verwekker bekend wordt. Als je weet welke bacterie de infectie veroorzaakt, kan je namelijk specifieker behandelen. Ook kan bloed worden afgenomen bij patiënten die erg ziek zijn. In het bloed kan gezien worden hoeveel ontstekingsreactie er is.

Behandeling

Lymfangitis wordt behandeld met antibiotica voor zeven tot tien dagen. Eventueel kan voor de pijn nog paracetamol gebruikt worden. Als een patiënt erg ziek is of als hij/zij een sepsis heeft, is ziekenhuisopname nodig en zal de behandeling via een infuus plaatsvinden.

Voorkomen

Het is belangrijk om wonden altijd goed schoon te maken. Op deze manier is de kans kleiner dat een bacterie zich verspreid.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips