Rosacea

Rosacea is een huidaandoening die voornamelijk betrekking heeft op het gezicht, en die gekenmerkt wordt door een langdurig bestaande, helderrode verkleuring van de huid. Rosacea betekent ‘rozekleur’. Deze aandoening komt het meest voor bij oudere mensen. De uitslag breidt zich vlindervormig uit op de neus en de wangen. Het lijkt op acne, maar de voor acne kenmerkende meeëters ontbreken. Wanneer de aandoening langere tijd bestaat, kan de neus als gevolg van woekeringen op een lelijke manier vergroten. De medische term voor deze neusvergroting luidt rhinophyma. Omdat de neus door de verwijding van kleine bloedvaten een blauwrode kleur krijgt, spreekt men ook wel van een jeneverneus.

Wat is de oorzaak van rosacea?

Vroeger werd rosacea in verband gebracht met spijs verteringsstoornissen, maar dit kon niet wetenschappelijk worden onderbouwd. Er wordt ook wel vermoed dat er een samenhang bestaat met een verminderde werking van de talgklieren, maar ook hiervoor ontbreekt het bewijs. Alcoholmisbruik kan in sommige gevallen de uitlokkende factor zijn. Maar lang niet iedere patiënt met rosacea drinkt alcohol.

Hoe wordt rosacea behandeld?

Crèmes met zwavel en ichthyol, preparaten met vitamine A en het innemen van een breed spectrum antibioticum zijn vaak effectieve behandelingsmethoden. De ontsiering van de neus, die het laatste stadium kan zijn bij een jarenlang niet behandelde rosacea, wordt vaak uit kosmetisch oogpunt door een operatie gecorrigeerd. Deze vervorming van de neus komt overigens bijna uitsluitend bij mannen voor.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Er zijn twee redenen waarom men bij het optreden van de uitslag een arts dient te consulteren. In de eerste plaats is het belangrijk om deze onschuldige aandoening af te grenzen van ernstige aandoeningen met dezelfde symptomen. In de tweede plaats is het belangrijk rosacea zo vroeg mogelijk te behandelen om eventuele complicaties te voorkomen, bijvoorbeeld de vergroting van de neus of aantasting van de ogen.

rosacea

Wat doet de dokter?
In de eerste plaats zal hij onderzoeken of er inderdaad sprake is van rosacea. Jammer genoeg bestaat er nog geen eenduidige test waarmee men de diagnose rosacea met zekerheid kan stellen. Daarom zal de arts verder onderzoek doen om eventuele andere ziekten uit te sluiten. Pas wanneer is komen vast te staan dat er geen andere oorzaak is, zal de arts de diagnose rosacea stellen. In lichte gevallen is het soms al voldoende de huid zorgvuldig schoon te maken en hoeven er geen zalven of crèmes worden gebruikt. De kosten worden in de meeste gevallen door het ziekenfonds of de particuliere ziektekostenverzekeraar vergoed. Men moet dat wel van te voren aanvragen. In ernstige gevallen is het nodig langere tijd antibiotica in te nemen. Wanneer de neus reeds vergroot is, dan zal de arts wellicht een operatieve ingreep overwegen, zeker wanneer de patiënt er sterk onder lijdt.

De uitslag in het gezicht is in het begin slechts als een geringe roodheid zichtbaar. Later ontstaat er een donkerrode of blauwrode kleur. De uitslag ligt iets boven het niveau van de gezonde huid. In de aangetaste huid worden vaatverwij dingen en kleine knobbeltjes zichtbaar. Deze kunnen overgaan in etterbultjes. In de loop der tijd kunnen er woekeringen optreden, met uiteindelijk een ontsierende vergroting van de neus.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips