Rachitis

Rachitis of Engelse ziekte is een groeistoornis van het skelet, meestal veroorzaakt door gebrek aan vitamine D bij kinderen en jeugdigen. Bij volwassenen leidt langdurig gebrek aan vitamine D tot het brokkelig worden van het botweefsel (osteomalacie). Er ontstaan gaten in het bot en botbreuken.

Een tekort aan vitamine D kan ontstaan doordat zich te weinig van het vitamine in de voeding bevindt en of doordat de huid onvoldoende aan ultraviolette straling wordt blootgesteld. De huid is namelijk in staat onder invloed van de ultraviolette stralen in het zonlicht of van een bestralingslamp (zgn. hoogtezon) zelf een voorloper van het vitamine D (nl. provitamine D3) te maken. Bij achterwege blijven van bestraling wordt deze stof onvoldoende gevormd.

rachitis

Bij een tekort aan vitamine D in het lichaam wordt in het algemeen door de darm te weinig kalk uit het voedsel opgenomen en tevens wordt het weinige in bloed en weefsels aanwezige kalk niet goed benut bij de opbouw van de botten. Een gevolg daarvan is het ontstaan van kalkarme botstukken. Op den duur gaan bij kinderen de lange pijpbeenderen vooral bij belasting (leren staan en lopen) doorbuigen, waardoor de zgn. O benen ontstaan.

Verder treden er vooral afwijkingen op in de wervelkolom en de ribben, waardoor een ronde rug met bochelvorming ontstaat en een te nauwe, spitse borstkas met soms knobbels op het ribkraakbeen. Tevens wordt bij baby’s een te late sluiting van de openingen in de schedel (fontanellen) gezien. Er treedt afplatting van de schedelbotten op en vernauwing van het bekken.

Een beginnende rachitis kan nog door toediening van voldoende vitamine D en voldoende kalk in het voedsel worden genezen, maar reeds opgetreden ernstige misvormingen kunnen niet meer geheel ongedaan worden gemaakt.

Rachitis is vooral een ziekte die nog veel wordt gezien in ontwikkelingslanden waar voldoende medische zorg en een goede voeding ontbreken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips