Pasteuriseren

Pasteuriseren is een naar Louis Pasteur (1822-1895), een Franse chemicus en bacterioloog, genoemde methode om vloeibare voedingsmiddelen te conserveren. Door een kortstondige verhitting (12 minuten bij 85 °C) lukt het de ziektekiemen (bacteriën) in de voeding – zonder de smaak ervan aan te tasten – voor een groot deel te doden en tegelijk een langere houdbaarheid te bereiken.

Pasteuriseren

Het pasteuriseren is een zegenrijke uitvinding gebleken. Veel ziekten die vroeger door koeienmelk – vooral op zuigelingen en jonge kinderen – werden overgebracht, zoals bijvoorbeeld tuberculose van de darm, tyfus, paratyfus, ziekte van Bang, roodvonk en bepaalde vergiftigingen door stofwisselingsproducten van bacteriën, konden op deze manier worden teruggedrongen of zelfs geheel geëlimineerd. Voor het pasteuriseren van melk gelden van overheidswege gestelde regels. Steekhoudende bezwaren tegen het pasteuriseren bestaan niet, want het verlies aan vitamine C is te verwaarlozen en wordt bovendien gemakkelijk gecompenseerd met voedsel als aardappelen, groenten en fruit.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips