Pancreatitis

Pancreatitis is een ontsteking van de pancreas, meestal veroorzaakt door beschadiging van het weefsel door gal. Galblaas en pancreas hebben een gemeenschappelijke uitmonding in de twaalfvingerige darm. Bij het overlopen van gal in de afvoergang van de pancreas wordt het alvleeskliersap in de pancreas teruggestuwd, zodat het orgaan zichzelf door vertering beschadigt. Verder kunnen bacteriën een ontsteking veroorzaken, de bacteriën kunnen afkomstig zijn uit het maagdarmkanaal, waarbij zij zich omhoogwerken in de pancreasgang, uit zich uitbreidende maagzweren of infecties in de bloedvaten.

Pancreatitis

De klachten treden meestal plotseling op: pijn, die zo hevig kan zijn dat een collaps optreedt, opzwellen van de buik met spijsverteringsmoeilijkheden en braken, vaak hoge koorts, soms met koude rillingen. Het gaat om een ernstige ziekte, die met een laboratoriumdiagnose geconstateerd kan worden en onmiddellijke behandeling door een specialist vereist. Treedt de pancreatitis in combinatie met galstenen op dan wordt door het terugstromen van de gal naar de lever vaak geelzucht waargenomen. Het bij herhaling optreden van vrij ernstige alvleesklierklachten wordt een chronische pancreatitis genoemd.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips