Oxazepam

Oxazepam is een geneesmiddel vallende onder de categorie kalmeringsmiddelen en is een benzodiazepine (medicijnen met angstdempende en kalmerende eigenschappen) werkend tegen, in het algemeen, spanningsgevoelens en diverse vormen van angsten. Het middel werkt ook tegen epilepsie en wordt ook ingezet tegen alcoholontwenning. De werking op het lichaam door oxazepam is na ongeveer drie uur op zijn maximum, waarna ongeveer tien uur later totaal uitgewerkt is.

Spanningsgevoelens en diverse vormen van angsten

Het middel zorgt voor afgezwakte emoties en gevoelens bij spanning en diverse vormen van angsten. Ook stressgevoelens zullen worden afgezwakt en steeds minder terugkeren doordat het middel zorgt voor sufheid en vervlakking van gevoelens. Als gevolg hiervan blijft het lichaam rustig en men kan beter in slaap komen. Na ongeveer twee uur het middel ingenomen te hebben, wordt men rustiger. Oxazepam wordt ingezet als tijdelijke symptoombestrijder en doet niets aan de bron van klachten. Het middel is wel geschikt om zo nodig de klachten te doen verminderen en het gebruik er van te beperken tot slechts korte tijd. Het risico bestaat dat afhankelijkheid al na een paar weken optreedt. Het middel wordt ook voorgeschreven om alcoholontwenning te vergemakkelijken en epileptische aanvallen ten doen voorkomen. Relatief gezien is de werking van het middel snel uitgewerkt. oxazepam is uitsluitend op recept van een arts te verkrijgen omdat het een zwaar middel is met mogelijk bijwerkingen en een denkbaar risico op verslaving.

oxazepam

Bijwerkingen in het algemeen

De meest voorkomende bijwerkingen zijn vermoeidheid, sufheid alsmede slaperigheid. Deze bijwerkingen veroorzaken een vermindering van het reactievermogen en men is minder alert. Onder deze omstandigheden wordt deelname aan het verkeer afgeraden omdat de kans op ongelukken groot is. Als het middel gelijktijdig samen gebruikt wordt met een ander middel dat ook inwerkt op het reactievermogen, dan wordt de bijwerking versterkt. Verder ontspant het middel de spieren waardoor de algemene motoriek, fijne bewegingen en de coördinatie in het algemeen, minder kan zijn. Ook komt voor dat men traagheid ervaart in het denken in combinatie met afgezwakte gevoelens en inlevingsvermogen. Bij langdurig gebruik treedt gewenning op, waardoor de dosering steeds verhoogt moet worden met als risico verslaving. In uitzonderlijke situaties kunnen zich hallucinaties voordoen in combinatie met een gevoel van onrust, en tijdens de slaap last krijgen van nachtmerries.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Hallo ik heb hartproblemen kan ik zonder risico oxecepam slikken? Wat gebeurt er als ik teveel slik?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips