Nagelverzorging

De beste manier om nagels goed te verzorgen is misschien wel er niet op te bijten en er niet aan te plukken of ze op een andere manier te verwonden. Zelfs door een kleine verwonding in de nagelrand, kunnen bacteriën of schimmels binnendringen en een infectie veroorzaken. Omdat nagels langzaam groeien, blijven beschadigingen nog lang zichtbaar.

Contact met reinigingsmiddelen en chemicaliën kan een nagel verweken, splijten en verkleuren. Om ze daartegen te beschermen, moet u rubberen handschoenen of plastic wegwerphandschoenen gebruiken. Wanneer u de rubberen handschoenen niet meer gebruikt, moeten ze binnenstebuiten worden gekeerd om te drogen. Op die manier wordt vermeden dat micro-organismen er in kunnen groeien.

Knip uw nagels iedere week

Het regelmatig knippen van de nagels, éénmaal per week, is belangrijk, omdat een gladde en goed verzorgde nagel minder gevaar loopt om te worden beschadigd.

Gebruik voor het knippen van de nagels een nagelvijl en een scherp nagelschaartje of nageltang. Wanneer de nagels broos zijn of erg dik, kunt u ze beter na het baden knippen, omdat ze dan weker zijn. De scherpe hoeken moeten worden bijgewerkt met de fijne kant van de nagelvijl. Als u graag lange nagels hebt, dan moet u extra oppassen voor verwondingen en voorkomen dat vuil zich ophoopt onder de nagelrand.

Verwijder geen nagelriemen

Ofschoon het veel gedaan wordt, kunt u het verwijderen en terugduwen van het velletje boven op de nagel (de nagelriem) beter vermijden. Het kan de directe oorzaak zijn van verwonding van het nagelbed, waardoor bacteriën en schimmels kunnen binnendringen en makkelijker infecties ontstaan.

Wees zuinig met nagellak-remover

Wat advertenties ook mogen suggereren, nagellakken bevatten meestal allemaal dezelfde chemische ingrediënten. Ze maken de nagel in zoverre sterker dat het laklaagje de nagel enigszins beschermt. Bij het gebruik van nagellak moet u verschillende lagen over elkaar aanbrengen in plaats van één dikke laag ineens. Gebruik zo min mogelijk nagellak-remover; het kan de nagel zachter en droger maken. Het is beter om daar waar de nagellak heeft losgelaten, nieuwe nagellak aan te brengen over de oude heen. Het geheel verwijderen van de lak, moet zo lang mogelijk worden uitgesteld.

Vermijd het gebruik van zogenaamde nagelverzorgingsproducten

Producten die de nagels sterker kunnen maken, veroorzaken meestal een verkleuring. Kunstnagels kunnen aanleiding geven tot reacties onder de nagel. Vloeistoffen die het nagelvliesje verwijderen, zijn bijtende alkali bevattende producten, die de natuurlijke bindingen rondom de nagel vernietigen.

Er bestaan geen wetenschappelijke bewijzen dat kalktabletten, vitaminen of bepaalde eiwitproducten een nagel beter of sterker kunnen maken.

Meer info over kalknagels

Knip teennagels recht af

Nagels van de tenen moeten niet te kort en altijd recht worden afgeknipt. Dit hoeft slechts éénmaal per maand te worden gedaan, omdat een teennagel langzamer groeit dan een vingernagel. Teennagels zijn gewoonlijk ook dikker, vooral aan de grote teen. Het beste moment om ze te knippen is dan ook na het nemen van een bad.

Pas op voor ingroeiende nagels

Ingroeiende nagels komen het meest voor bij de grote teen. Ze ontstaan doordat de buitenkant van de nagel omkrult en de wekere weefsels van de omgeving binnendringt. Dit gebeurt wanneer de nagels niet op een goede manier worden geknipt, maar komt ook door de wijze waarop een nagel groeit (de randen groeien namelijk sneller dan het midden) en door druk van slecht passende schoenen. Vooral vrouwen die puntige schoenen dragen met hoge hakken, lopen veel kans dat ze met dit probleem te maken krijgen. Als u eenmaal een ingegroeide nagel hebt, dan moet het ingegroeide gedeelte worden afgeknipt, waarna het met behulp van een steriel stukje gaas omhoog moet worden gedrukt. Laat het gaasje zitten en verwissel het dagelijks, totdat de pijn en de roodheid zijn verdwenen. Wanneer een infectie ontstaat, wat zich aankondigt door hevige pijn en de vorming van etter, moet de huisarts worden ingeschakeld.

Wanneer de huid naast de nagel is ingescheurd, een zogenaamde stroopnagel, dan moet u niet proberen om het velletje van de huid eraf te trekken, want dat gaat altijd gepaard met een inkerving van het gezonde weefsel. Knip het velletje voorzichtig af en laat de punt vrij. Dit kan bovendien herhaling voorkomen, hetgeen u ook bereikt door het in te smeren met crème. Een gezonde nagel is glad, zonder richels of groeven.

De nagels hebben dan allemaal dezelfde kleur en samenstelling en zijn vrij van vlekken en verkleuringen.

U moet een ding goed onthouden: er bestaan geen middelen waardoor u gezonde nagels kunt krijgen.

De enige manier die helpt om te zorgen dat onze nagels er goed uitzien, is ze te beschermen tegen beschadigingen en schadelijke stoffen (chemicaliën en reinigingsmiddelen) en ze regelmatig schoon te houden en te knippen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips