Buikholte

De buikholte is de grootste holte van het lichaam en loopt van het middenrif tot aan de liezen. Aan de bovenzijde van de buikholte bevinden zich ribben en de voorkant is bedekt met een dikke spierlaag, die we voelen wanneer we hem ’ indrukken’. In de buikholte liggen een groot aantal organen, ook wel viscera of ingewanden genoemd. Bijna het gehele spijsverteringskanaal ligt in de buik, te beginnen met de maag en eindigend met het rectum of de endeldarm, die uitkomt op de anus.

Het spijsverteringskanaal is het voedselverwerkings en uitscheidingssysteem van het lichaam het breekt voedsel af tot stoffen die in het bloed kunnen worden opgenomen om naar alle delen van het lichaam gebracht te worden, en het verwijdert onverteerbare afvalprodukten. Verder liggen er belangrijke organen zoals de lever, de pancreas en de milt. Alle buikorganen en zenuwen worden gevoed door een groot aantal bloedvaten.

buikholte

Achter het spijsverteringskanaal liggen de nieren. Uit elke nier loopt een pijp; de ureter, naar de blaas, die onderin de buikholte ligt en waarin de urine wordt opgeslagen. Nauw verwant aan dit systeem is het voortplantingssysteem. Bij vrouwen liggen bijna alle geslachtsorganen in de buikholte. Bij mannen daalt voor de geboorte een deel van de geslachtsorganen af naar een plaats buiten het lichaam.

Het lijkt bijna onmogelijk dat zoveel vitale organen zich in zo’n kleine ruimte bevinden, maar de 10 m darm ligt opgerold om in de buikholte te passen. Om alles op zijn plaats te houden is de buikholte bekleed met een vlies, het peritoneum, waar de organen door middel van weefseldraden, het darmvlies, mee verbonden zijn.

Het peritoneum bedekt alle organen in de buikholte. Dus lever, maag, darmen, milt, galblaas, pancreas, uterus en blinde darm zijn bekleed met het peritoneum. Dit vlies maakt het vrij bewegen van de organen mogelijk. Ook de buikwand is met het peritoneum bekleed en heet daar het buikvlies. In het buikvlies liggen bijzonder gevoelige zenuwen, zodat elke beschadiging in deze laag wordt gevoeld als een acute plaatselijke pijn. De ingewandsvliezen zijn minder gevoelig.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips