Met deze 10 tips kom jij tot ontspanning tijdens je zwangerschap

Ben je net zwanger? Dan weet je dat er de komende tijd veel verandert in je lichaam. Naast alle zwangerschapskwaaltjes, komt er misschien ook nog wat stress om de hoek kijken. Je wilt immers alles goed regelen voordat de baby komt. Zo wil je de babykamer op tijd klaar hebben, een afspraak maken met de verloskundige, een babynaam bedenken, de babyuitzet compleet hebben, kinderopvang regelen, enz. Al die activiteiten kunnen je stress bezorgen. Iets dat niet goed is voor je baby en voor jou. Juist nu is het belangrijk dat je ontspant. Met deze tien tips kom jij beter tot ontspanning tijdens je zwangerschap.

Normaal is het al belangrijk dat je regelmatig ontspant, maar als je zwanger bent is dat nog nét even iets belangrijker. Ontspanning is namelijk niet alleen goed voor jou, maar ook voor je kindje. Als je te weinig rust hebt en continu bezig bent, ontspan je niet. Dit zorgt er weer voor dat je meer zwangerschapskwaaltjes ervaart, zoals vermoeidheid, harde buiken of rugpijn. Ook loop je dan meer risico dat je kindje een groeiachterstand heeft.

1. Ga nog even op babymoon

Een (korte) vakantie is dé manier om te ontspannen. Geniet nog even met je partner van wat qualitytime samen en boek een babymoon. De beste periode om op vakantie te gaan, is tijdens het tweede trimester van je zwangerschap. Je hebt dan minder last van zwangerschapskwaaltjes en weer wat meer energie.

2. Maak een ontspannen wandeling

Schijnt het zonnetje buiten? En regent het niet? Trek er dan op uit en maak een ontspannen wandeling. Je ademt dan frisse lucht in en je blijft in beweging. Wandelen is zeer goed voor je ontspanning. Ook neem je tijdens een wandeling vitamine D op.

3. Ga winkelen

Ben je een echte shopaholic? Dan word je vast meer ontspannen van een middagje shoppen. Plan een gezellige shopmiddag met je vriendinnen en verwen jezelf met een nieuwe outfit en cosmetica.

4. Geef je op voor zwangerschapsyoga

Door zwangerschapsyoga blijf je fit en het brengt je tot ontspanning. Daarnaast bereidt het je goed voor op de bevalling. Het doel van zwangerschapsyoga is vooral om te ontspannen en beter naar je lichaam te luisteren. Tijdens een les leer je verschillende ademhalingsoefeningen die jou sneller tot ontspanning brengen.

5. Ga zwemmen

Heb je al een flinke buik en wil je toch wat bewegen? Ga dan een uurtje zwemmen. Dit is heerlijk als je zwanger bent en het brengt je tot ontspanning. In de meeste zwembaden zijn er speciale lessen zwangerschapszwemmen. Hierbij beweeg je, met je ongeboren kindje, in verwarmd water. Tijdens de les ontmoet je andere zwangere vrouwen waarmee je ervaringen kunt uitwisselen.

6. Plan dagelijks een rustmomentje in

Ervaar je een paar dagen veel stress? Zorg er dan voor dat je dagelijks een rustmomentje inplant. Ga op een vast tijdstip op de bank zitten en denk even nergens aan. Lees je favoriete tijdschrift of kijk een serie. Als je elke dag een vast rustmomentje voor jezelf inplant, ben je veel meer ontspannen. Je merkt dan al snel dat je zwangerschap minder zwaar is. Ook heb je dan minder last van kwaaltjes, zoals harde buiken en vermoeidheid.

7. Neem een warm bad en kom tot ontspanning

Heb je een bad thuis? Dan is je zwangerschap de periode om daar optimaal van te profiteren. Laat het bad vollopen met lekker warm water, geniet van de rust en laat alle stress van je afglijden. Let er wel op dat het water maximaal 37 graden Celsius is. Als het water te heet is, kun je oververhit raken. Je krijgt dan een hogere hartslag en er stroomt minder bloed naar de baarmoeder. Dit kan gevaarlijk zijn voor je baby.

8. Laat je verwennen met een ontspannende zwangerschapsmassage

Door een massage kom je helemaal tot ontspanning. Bovendien helpt het ook tegen kwaaltjes, zoals rugpijn. Boek een speciale zwangerschapsmassage bij een massagesalon of kijk je partner lief aan.

9. Doe elke dag een ontspanningsoefening

Doe elke dag een ontspanningsoefening waarbij je jezelf op je lichaam en op je zwangerschap focust. Zo’n gerichte oefening brengt je volledig tot ontspanning. Hieronder een voorbeeld van een ontspanningsoefening:

  • Ga lekker zitten: zorg ervoor dat je comfortabel zit.
  • Leg één hand op je zwangere buik.
  • Leg de andere hand onder je ribben.
  • Haal diep adem door je neus: voel hoe je longen zich met lucht voelen.
  • Je merkt dat je buik en ribben zich uitzetten.
  • Adem langzaam uit door je mond
  • Herhaal dezelfde oefening tien tot vijftien keer.

10. Zorg dat je voldoende slaapt

Ben je ’s avonds om 20.00 uur al doodop? Geef dan gewoon toe aan je vermoeidheid en ga lekker slapen. Doe dit ook als je je overdag vermoeid voelt. Ga even een uurtje liggen, zodat je de rest van de dag weer wat meer energie hebt. Een zwangerschap vraagt veel van je lichaam en is dan ook uitputtend. Het is dus van essentieel belang dat je voldoende slaapt. Je ervaart dan minder stress en voelt je meer ontspannen. Door goed te slapen, ben je ook fitter, waardoor je de zwangerschap beter aankunt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips