Wat is de functie van het knipperen met de ogen?

Huilen is exclusief menselijk. Zelfs bij de hogere apen vind je het niet. Tranen springen ons in de ogen bij vreugde en verdriet of bij het schillen van uien en het eten van sambal. Het maakt geen verschil. Onze traanklieren reageren erop met een enorme tranenvloed.

Maar ook zonder deze stimuli scheiden deze twee sponsachtige klieren (gelegen onder het bovenste ooglid) dag en nacht dezelfde zilte vloeistof af, weliswaar in minimale hoeveelheden. In ieder geval genoeg om glans aan de ogen te geven en om de buitenkant van het oog te beschermen. Traan vocht maakt een onderdeel uit van de natuurlijke traanfilm die het oog behoedt tegen uitdroging en infecties. De traanfilm is opgebouwd uit een drietal verschillende vloeistoflaagjes.

Ten eerste een vetlaagje; dit zit aan de buitenkant van de traanfilm, en gaat overmatige verdamping tegen. Daarna komt het waterlaagje dat door de traanklieren steeds wordt ververst. En ten slotte het slijmlaagje; geproduceerd door het oogslijmvlies dat het traanvocht op het oog vasthoudt. Desondanks verdampt er toch wat traanvocht en als gevolg daarvan vormen zich kleine droge plekjes op het oogbindvlies en het hoornvlies. De structuur van de traanfilm herstelt zich niet vanzelf.

Wat is de functie van het knipperen met de ogen

Het oog doet dit door na elke twintig tot dertig seconden te knipperen. De afvoer van overtollig traanvocht vindt plaats via de traanbuisjes en de traanzak naar de neus. Traanvocht is een mengsel van water, zouten, vetachtige stoffen, eiwitten, afweerstoffen, enzymen en afbraakprodukten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips