Waarom zijn sommige mensen scheel?

De oogbewegingen worden mogelijk gemaakt doordat ieder oog zes spiertjes heeft. Deze zijn zo aan de oogbol bevestigd dat het oog omhoog en omlaag, naar de slaap en naar de neus kan bewegen en tevens draai bewegingen kan maken. Alle combinaties hiervan zijn ook mogelijk.

De bewegingen van de ogen zijn zo gecoördineerd dat de lichtstralen afkomstig van een voorwerp waarnaar gekeken wordt, in beide ogen op dezelfde plaats op het netvlies vallen. Deze signalen worden dan via de oogzenuw naar de hersenen doorgegeven, die op deze manier van het voorwerp een stereoscopisch beeld vormen. Als beide ogen niet op hetzelfde voorwerp zijn gericht, neemt het ene oog iets anders waar dan het andere. Deze signalen worden ook doorgegeven aan de hersenen, die dan dubbelbeelden gepresenteerd krijgen. Dit is een uiterst vervelende gewaarwording.

scheel kijken

Het gevolg is dat de hersenen de verwerking van de signalen uit eenoog stil gaan zetten, waardoor er maar één beeld wordt waargenomen. Als deze situatie jarenlang aanhoudt. ontwikkelt zich een lui oog. Dit oog kan volkomen normaal zijn, maar de signalen die naar de hersenen worden gestuurd, worden niet meer verwerkt. Daar de waarneming door de hersenen moet gebeuren, is dit luie oog dus toch blind geworden.

Dit proces gaat geleidelijk. Als het gezichtsvermogen van het luie oog al een stuk verminderd is, kan dit helemaal goed worden door het luie oog te dwingen mee te kijken. Dit kan o.a. door het gezonde oog enkele uren per dag te bedekken. Als hiermee te lang gewacht wordt, is de blindheid aan het luie oog echter onomkeerbaar geworden.

De meeste baby’s kijken kort na de geboorte een beetje scheel. Dit komt het eerste jaar meestal wel goed. Als dit niet gebeurt, moet afplakken beginnen op het moment dat blijkt dat van een oog het gezichtsvermogen gaat verminderen. Als deze behandeling niet helpt, kan besloten worden een oog operatief recht te zetten. De aanhechtingsplaats van een oogspiertje wordt dan wat verzet. De oogarts spreekt overigens niet van scheel zien, maar van strabisme.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips