Waarom krijgen kinderen twee series tanden

De mens komt er eigenlijk nog maar karig af met zijn twee series tanden. Sommige dieren vervangen telkens hun gebit als het versleten is. De haai is hiervan een voorbeeld. Er zijn ook dieren waarbij de tanden het hele leven lang doorgroeien.

De eerste elementen van het melkgebit komen meestal tussen de zesde en achtste maand door. Als het kind twee en een half jaar oud is, is het melkgebit meestal voltooid. Het bestaat dan uit 20 elementen. De melktanden zijn klein en passen daarom gemakkelijk in de kaak die nog niet volgroeid is. De elementen van het blijvende gebit zouden nog niet in de kaak passen. Deze tanden zijn veel groter en ze breken dan ook pas door op het moment dat er in de kaak voldoende ruimte is. Het blijvende gebit bevat 12 elementen meer dan het melkgebit. Dit verschil zit hem in het aantal kiezen. Het wisselen begint meestal tussen de zeven en acht jaar.

Waarom krijgen kinderen twee series tanden

Er wordt weleens beweerd dat de melktanden meehelpen aan de groei van de kaak en dat ze daarom onmisbaar zijn voor de ontwikkeling van het blijvende gebit. Als de kaak niet goed gevormd is, komen tanden en kiezen van het blijvende gebit schots en scheef te staan. De melktanden moeten daarom net zo goed als de tanden van het blijvende gebit verzorgd worden. Regelmatig poetsen en weinig snoepen zijn noodzakelijk. De voeding moet voldoende kalk bevatten. De verkalking van het blijvende gebit gebeurt ook al direct na de geboorte, hoewel er van deze tanden nog niets te zien is.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips