Waarom is een dwangnagel zo pijnlijk?

Waarom zijn onbelangrijke dingen als een dwangnagel zo pijnlijk, terwijl ernstige ziektes, zoals kanker in een vroeg stadium, geheel pijnloos zijn?

Niet alle organen van het lichaam bezitten pijnzintuigen. De organen zelf zijn niet pijngevoelig. Vrijwel alle organen zijn echter omgeven door kapsels of vliezen, die wel pijnzintuigen hebben. Beschadiging van het bot zelf doet geen pijn, letsels aan de kapsels die om de botten zitten, zijn buitengewoon pijnlijk.

dwangnagel

Een niersteen veroorzaakt pas pijn als deze in het verzamelbekken of in de afvoerwegen van de nieren beklemd raakt. De hersenen, die zo’n belangrijke rol spelen bij de pijngewaarwording, zijn zelf ongevoelig voor pijn. Een hersenoperatie zou eventueel pijnloos uitgevoerd kunnen worden, als alleen het omhulsel goed verdoofd zou worden.

Kanker in een vroeg stadium verloopt zonder pijn en wordt mede daarom vaak pas ontdekt op het moment dat er niet veel meer tegen te doen is. Het proces veroorzaakt pas pijn als het doorgroeit in structuren waarin pijnzintuigen zitten of wanneer het gezwel zoveel ruimte in gaat nemen dat het druk uitoefent op de vliezen of kapsels die een orgaan omgeven.

Met onze vingers zijn we zo handig omdat er in de vingertoppen zo veel zenuw-uiteinden zitten. Om dezelfde reden zijn ze echter ook bijzonder pijngevoelig.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Zeer pijnlijke voeten zowel onder als bovenkant.
    En wat doen met schimmel teennagels?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips