Knobbels op de gewrichten

Waarom krijgen sommige mensen als ze ouder worden op een gegeven moment knobbels op de gewrichten van hun hand?
Bij het klimmen der jaren worden niet alleen de kraakbeenschijven tussen de ruggenwervels kleiner, maar ook de kraak beenlaagjes die in een gewricht op de twee tegenover elkaar staande bot uiteinden zitten.

Door het dunner worden van dit kraak-beenlaagje wordt de beweging in een gewricht stroef, het gewricht kan geïrriteerd raken, waardoor het dik en rood wordt. Op de plaatsen waar het kraakbeen geheel verdwenen is, wordt extra bot afgezet. Deze botwoekeringen zijn soms in de gewrichtjes van de hand voelbaar. Ze maken de beweging nog moeilijker dan deze al was.

knobbels op de gewrichten

Bij jicht zijn er eveneens knobbels op de gewrichten te voelen. Jicht begint meestal op de grote teen, maar kan ook voorkomen op alle gewrichtjes van de hand en de elleboog. De patiënten hebben vele, stekende pijnaanvallen. De knobbels zijn opgebouwd uit urinezuur-kristallen. Deze worden in het gewricht afgezet als het urinezuurgehalte in het bloed verhoogd is. Er zijn ook nog andere oorzaken voor een gewrichtsontsteking.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips