Is het waar dat worteltjes eten goed is voor je ogen?
In worteltjes zit de oranje kleurstof beta-caroteen. Beta-caroteen is een voorloper van vitamine A. Om twee redenen kan het oog niet zonder vitamine A. Het is ten eerste nodig voor de vorming van rhodopsine, het rode gezichtspigment van de staafjes in het netvlies. Staafjes nemen geen kleuren waar, maar reageren daarentegen op zwak licht; daarmee kan men dus in het schemerdonker kijken. Een van de belangrijkste oorzaken van nachtblindheid is dan ook een dreigend vitamine A-gebrek.
Anderzijds is vitamine A een voedingsstof voor de slijm-bekercellen van het oogbindvlies. Dit bindvlies is een doorzichtig slijmvlies dat de achterkant van het ooglid bekleedt en dat via een omslagplooi het grootste deel van de oogbol bedekt, behalve het hoornvlies. Neemt het vitamine A-tekort drastische vormen aan, dan houden de slijmbekercellen op met slijm produceren, waardoor de permanent aanwezige traanfilm aan de buitenkant van de oogbol niet meer blijft zitten en eraf loopt.
Er ontstaan droge plekken op het oogbindvlies en die zijn een voorteken van de ernstige oogaandoening ‘xerofthalmie’ (letterlijk betekent dit ‘uitgedroogd oog’). Het gezegde dat wortelen eten goed zou zijn voor het gezichtsvermogen is dus waar, omdat het beta-caroteen indirect een bijdrage levert aan de vitamine A-voorziening.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.