Hoe kan haar in zeer korte tijd ineens grijs worden?

Dit gebeurt nooit. Het kan ook niet, al bestaan er nog zoveel verhalen over gevallen waarin het wel gebeurde. Over Sir Thomas More gaat bijvoorbeeld het verhaal dat hij de nacht voor zijn executie plotseling grijze haren kreeg. Maar ondanks dit soort praatjes is het niet mogelijk dat dit zo plotseling gebeurt als beschreven is. Een volgroeide haar is, ook als deze nog contact heeft met de haarfollikel, dood en daarom niet in staat van kleur te veranderen. Het enige wat een haar kan doen is uitvallen. Dagelijks verliezen we ongeveer 75 haren die opnieuw worden bij gemaakt.

Hoe zijn alle verhalen over plotseling grijs worden dan in de wereld gekomen? Misschien kan een hevige haaruitval volgend op een ziekte en ook op een bevalling een en ander verklaren. Ongeveer 3 maanden na het begin van de ziekte of na de bevalling laten de haren los van de haarfollikels. Om nog niet goed begrepen redenen, laten donkere haren gemakkelijker los dan grijze. Als je dus al een beetje grijs bent en plotseling alle donkere haren uitvallen, is het resultaat een egaal grijze haarbos.

grijs haar

Er is een bepaald ziektebeeld, alopecia areata, waarbij er plotseling een hevige haaruitval is op bepaalde plekken van het hoofd. Ook hierbij blijven de grijze haren gespaard. Maar nogmaals, deze metamorfose voltrekt zich niet in één nacht.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips