Alopecia areata

Een bijzondere vorm van haarziekte is de alopecia areata. Hierbij valt het haar in ronde plekken uit. De plaats van deze ronde, kale plekken kan de haargrens, dat wil zeggen de rand van de met haar vergroeide huid zijn. De aandoening is dan ernstig; het haar van het gehele hoofd, de wenkbrauwen, wimpers, het oksel- en schaamhaar en de baard kunnen geheel of gedeeltelijk uitvallen.

De duur van deze kaalheid is wisselend van maanden tot jaren. Herstel is evenwel steeds mogelijk. Daar de oorzaak nog onbekend is bestaat de behandeling uit die maatregelen die de aangedane plaats versterken, zoals bestraling onder de hoogtezon.

Alopecia areata

Het uitoefenen van ee voortdurende trek aan het haar of druk op het hoofd, bijvoorbeeld door krulspelden, plukken, liggen en schuren op het kussen door baby’s gaat gepaard met haaruitval. Deze aandoening verdwijnt onmiddellijk wanneer de uitwendige druk of trek wordt gestaakt.

Bij al deze vormen van haaruitval is de bodem, de huid waarop het haar groeit, niet littekenachtig veranderd. Wanneer dit wel het geval is wordt elke vorm van hernieuwde vorm onmogelijk.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips