Wat te doen bij: ingegroeide haartjes

Ingegroeide haartjes zijn haartjes die nadat ze afgeschoren zijn niet goed uit de huid groeien. Ze groeien dan onder de huid wat irritatie kan veroorzaken.

Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van ingegroeide haartjes. Bij mannen komen ze eerder voor in het gezicht en de hals, doordat zij dit dagelijks of eens in de paar dagen scheren. Bij vrouwen komen ze veelal voor op de benen. Daarnaast kunnen ze eigenlijk overal voorkomen waar de huid geschoren wordt: op de benen, in de hals, onder de oksels, in de lies en in de schaamstreek.

Oorzaken en gevolgen

Ingegroeide haartjes zijn dus het gevolg van scheren. De scheerbeurt veroorzaakt dit als het scheermesje bot is of als u te glad scheert. Bij een bot scheermesje wordt het haartje niet goed afgeschoren, maar splijt hij bijvoorbeeld. Hierdoor kunnen één of meerdere delen van de haar onder de huid gaan groeien. Daarnaast is de haar ‘rafelig’ en heeft hij moeite om goed naar buiten te prikken om daar verder te groeien. Als u te glad wilt scheren, trekt u de huid helemaal glad. De haren worden dan soms in plaats van helemaal óp de huid net ónder de huid afgeschoren, waardoor ze onder de huid de kans hebben om verkeerd te groeien.

Het gevolg van ingegroeide haartjes is een geïrriteerde, gevoelige, pijnlijke, niet gladde huid. De huid kan gaan ontsteken en er kunnen kleine littekentjes achterblijven.

Wat te doen bij ingegroeide haartjes

Als een haartje ingegroeid is, is de huid meteen geïrriteerd. U kunt er wel voor zorgen dat de huid niet verder gaat irriteren en het ingegroeide haartje een grote ontstekingsplek veroorzaakt. Wat u kunt doen:

  • De huid scrubben en reinigen
  • De huid na het scheren reinigen en desinfecteren, zodat er geen bacteriën de huid in ‘kruipen’
  • Het ingegroeide haartje steriel laten verwijderen door een schoonheidsspecialist of dermatoloog

Voorkomen

Ingegroeide haartjes zijn niet altijd te voorkomen. Soms gebeurt het nu eenmaal dat een haartje na het scheren of uittrekken zijn weg niet goed vindt door het oppervlak. Wat wel gedaan kan worden om het in grote mate te voorkomen, is:

  • Niet te glad scheren
  • Niet ‘droog scheren’
  • Regelmatig uw scheermesje vervangen
  • Met de haargroei mee scheren (minder glad resultaat, maar ook minder kans op ingegroeide haartjes)
  • Regelmatig scrubben zodat het huidoppervlak vrij is en de haartjes gemakkelijker hun weg kunnen vinden
  • Niet te strak ondergoed dragen (dit kan de groeirichting van haartjes beïnvloeden)
  • De huid goed verzorgen en hydrateren, zodat deze zacht is en gemakkelijk te doordringen is door haartjes

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips