Grijze haren

Als een mens ouder wordt, kleuren de haren over het algemeen grijs. Bij mannen ontstaat er door veroudering ook kaalheid, maar dit kan tevens bij vrouwen in lichtere mate voorkomen.

Om te begrijpen waarom we grijs worden bij het ouder worden, is het allereerst belangrijk om te weten waar de kleur in onze haren vandaan komt. Haar is gekleurd door pigment, net zoals de huid. Hoe meer pigment, oftewel melanine, hoe donkerder het haar. Hoe minder melanine, hoe lichter het haar. Door pigment zijn er heel veel verschillende haartinten, variërend van witblond tot pikzwart haar.

Haarzakjes

In de haarzakjes, ook bekend als haarfollikels, van de haren wordt de melanine geproduceerd. Dit gebeurt in kleine cellen die melanocyten genoemd worden. De productie bepaalt de kleur van het haar. Ook bepaalt het mede de haarstructuur. Zo is grijs haar stugger, droger en heeft het een beetje krul.

Verouderen

De productie van melanine in de haarzakjes neemt af naarmate we ouder worden. Als er vrijwel geen melanine meer in de haarzakjes wordt aangemaakt, krijgt een haar helemaal geen pigment meer. Hierdoor verliest het alle kleur. Blond haar wordt wit en donker haar wordt grijs of zilverkleurig. In welke mate haar grijs wordt, welke kleur het precies krijgt en of het grijze haar gepaard gaat met kaalheid, wordt deels bepaald door de genen. Over het algemeen worden mannen eerder grijs dan vrouwen. Bij mannen begint het ‘grijs worden’ ongeveer na het dertigste levensjaar, bij vrouwen is dit wat later, na ongeveer het vijfendertigste levensjaar.

Andere factoren

Naast verouderen kunnen ook andere factoren bijdragen aan ‘grijs worden’. Deze factoren spelen meestal een rol bij vroeg grijs worden. De oorzaak dat iemand grijs wordt, is niet het ouder worden, maar iets anders dat ervoor zorgt dat er minder of geen melanine meer in zijn of haar haarzakjes wordt aangemaakt.

Enkele factoren die kunnen zorgen voor grijs haar op jongere leeftijd:

  • Vitamine b12 tekort: deze oorzaak is te voorkomen door te zorgen voor voldoende vitamine b12, via voeding en eventueel supplementen. Vitamine b12 zit met name veel in dierlijke producten, zoals zuivel, eieren, vis en vlees.
  • Roken: dit belemmert de aanmaak van melanine, waardoor haren eerder grijs kunnen worden.
  • Schildklierproblemen: als de schildklier te snel werkt, kan dit de kleur, structuur en volheid van de haardos beïnvloeden.
  • Stress: of stress daadwerkelijk kan veroorzaken dat iemand sneller grijs wordt, is niet helemaal duidelijk. De meningen hierover zijn nog verdeeld.

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips