Overbeharing

Over overbeharing bestaan nogal wat tegenstrijdige ideeën. Een flinke en gezonde haardos op het hoofd wordt als mooi beschouwd, maar wanneer haar verschijnt op plaatsen waar we het liever niet zien, zijn we niet zo blij. Veel vrouwen en mannen vinden haar, dat groeit op hun wangen, bovenlip, onderarmen of benen niet erg aantrekkelijk.

De normale haargroei op het gezicht en lichaam kan bij de mensen onderling zeer veel verschillen. Onze samenleving beschouwt als norm dat vrouwen geen haar mogen vertonen in het gezicht, op hun romp, armen of benen en dat mannen dit alleen in beperkte mate mogen hebben op hun lichaam en armen en benen.

Veel vrouwen ontwikkelen in hun puberteit een aanzienlijke toename van haar. In sommige gevallen ontstaat er zelfs een lichte snor. Zelfs de normale productie van androgene hormonen brengt bij jonge meisjes veel veranderingen in hun lichaam teweeg, waaronder haargroei in de schaamstreek en de oksels. Sommige vrouwen – voornamelijk die van Zuideuropese afkomst en uit het Middenoosten – vertonen opvallend veel haar in het gezicht en op het lichaam. Vrouwen van Noordeuropese afkomst hebben dit in veel mindere mate.

overbeharing

Bij vrouwen neemt de haargroei gewoonlijk toe met het ouder worden en zelfs nog na de overgang. Bij mannen kan dan eveneens een aanzienlijke toename van de hoeveelheid lichaamshaar ontstaan.

De aanwezigheid van te veel haar wordt hirsutisme genoemd. Wat als te veel wordt beschouwd is voornamelijk een kwestie van persoonlijke inzichten. Het is geen kosmetisch probleem meer, wanneer u accepteert dat een bepaalde hoeveelheid haar bij uw persoon hoort. Wanneer daarentegen de haargroei plotseling toeneemt (bijvoorbeeld in de loop van een paar maanden), moet u de huisarts consulteren. Er kan namelijk een medische oorzaak voor bestaan.

De huisarts kan dan de mogelijkheid overwegen of er geen bijniertumor – of tumor van een eierstok zou kunnen bestaan. Sommige geneesmiddelen tegen epilepsie (fenytoïnepreparaten) kunnen ook de haargroei stimuleren. Bij een ziekelijke eetstoornis, anorexia nervosa, kan een verspreide toename van vooral donzig haar ontstaan. Soms ontstaat hirsutisme zonder duidelijke oorzaak.

Wanneer overbeharing in het gezicht aanleiding geeft tot kosmetische problemen, bestaan daarvoor verschillende behandelingsmethoden. Hierna volgen enige behandelingen.

Epileren

Dit is de meest eenvoudige kosmetische methode. Het is eenvoudig en zeer effectief wanneer het probleem alleen maar bestaat uit wat verspreide haren. Het huidgedeelte moet eerst worden gewassen en daarna aangestipt met een wattenschijfje dat gedrenkt is in alcohol. Vervolgens trekt u het haartje eruit met een goede pincet in de richting waarin het haar groeit.

Epileren is slechts een tijdelijke oplossing, maar het haar wordt er niet donkerder of grover van. Overleg wel eerst met de huisarts, voordat u haren verwijdert uit een moedervlek. Epileren gaat gepaard met het afscheuren van de haarwortel en hierbij ontstaat een kleine bloeding. Dit verhoogt de kans op een eventuele infectie van de follikel. Het is beter om haren die uit een moedervlek groeien, af te knippen in plaats van ze te epileren.

Scheren

Scheren is eveneens een populaire methode, maar heeft ook alleen maar een tijdelijk effect. Het kan de huid wel irriteren, vooral wanneer het te nonchalant wordt gedaan. Veel vrouwen scheren gewoonlijk de onderarmen en onderbenen, maar het gezicht kan ook veilig geschoren worden. Het haar gaat er niet sneller door groeien en wordt ook niet donkerder of harder.

Puimsteen en andere schuurmiddelen

Het gebruik van schuurmiddelen, zoals puimsteen, is de oudste methode om haar te verwijderen. Het is een langzame en eentonige manier en door te hevig schuren kan de huid geïrriteerd raken. Puimsteen kan nuttig zijn voor enkele spaarzame haartjes, maar niet voor grote huidoppervlakten.

Opbleken

Opbleken wordt gewoonlijk gebruikt voor grotere huidoppervlakten met ongewenst haar, waardoor het haar minder opvalt. U moet alleen middelen gebruiken, die daarvoor speciaal zijn ontwikkeld. De aanwijzingen moet u nauwkeurig volgen. Het is verstandig om eerst een proef te nemen op een klein gedeelte van de huid om te zien of er geen irritatie door ontstaat.

Hars

Verwijderen van haar op de bovenlip, de kin en op de benen door middel van hars is ook vrij populair. Hars wordt eerst gesmolten en daarna op de huid gebracht. Nadat het is gestold en zich heeft vastgehecht, wordt het met een ruk van de huid getrokken tegen de richting van de haargroei in. Er bestaan ook kant-en-klare strips waar de hars al op zit. Deze strips zijn makkelijker te gebruiken omdat de hars niet meer gesmolten hoeft te worden. Ze zijn vooral geschikt voor de benen. De resultaten van harsen duren langer dan die van andere tijdelijke methoden, omdat de haren helemaal worden verwijderd in plaats van alleen het deel van de haren boven het huidoppervlak. Nieuwe haren verschijnen meestal pas weer na een maand. Het gebruik van hars is meestal nogal pijnlijk en kan de huid irriteren. De behandeling moet bij voorkeur worden uitgevoerd door een goede schoonheidsspecialiste. Evenals bij andere methoden van epilatie kan gemakkelijk een infectie van de haarfollikels optreden.

Ontharingsmiddelen

Depilatoria zijn chemische middelen die de eiwitten van het haar oplossen, zodat de haren verwijderd kunnen worden. U kunt ze kopen in de vorm van schuim, crème of lotion. Voor gebruik moet u de richtlijnen goed opvolgen en het middel eerst uitproberen op een klein stukje van de huid om te zien of er geen irritatie door ontstaat. Sommige vrouwen vinden depilatoria hinderlijk, omdat de middelen tien tot vijftien minuten moeten inwerken, alvorens ze weer mogen worden verwijderd. Deze producten mogen zeker niet op een ontstoken huid worden toegepast. Depilatoria verwijderen alleen het gedeelte van de haar dat boven het huidoppervlak uitsteekt, dus niet de gehele haar.

Elektrolyse

Dit is een methode die het meest definitieve resultaat oplevert. Met een zeer dunne naald wordt een haarzakje aangestipt, waarna door de naald een stroomstoot wordt afgegeven die de haarwortel vernietigt. Ongeveer 30 procent van de aangstipte haarzakjes groeit toch weer aan. Infecties, littekenvorming en verkleuring van de huid rondom de follikel zijn mogelijk. Elektrisch ontharen moet dus wel worden gedaan door iemand die daarin is gespecialiseerd. Het is ook verstandig om deze persoon eerst een proefbehandeling te laten verrichten op een paar haren (ongeveer een stuk of zes) om het resultaat te beoordelen, alvorens u aan een volledige behandeling begint. Voor een complete behandeling moet u vele malen terugkomen, want per zitting kunnen maar een honderdtal haren worden behandeld. Elektrolyse is een langdurige en vervelende behandeling, die bovendien veel geld kost, maar na verloop van tijd wel een blijvende oplossing geeft voor overtollig haar.

Meer info over Scheren bikinilijn en Definitief Ontharen


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips